Το καταπράσινο νησί της Σάμου βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων και ανθρώπων της αρχαιότητας στον χώρο της επιστήμης και της τέχνης ( Πυθαγόρας, Επίκουρος, Ηρόδοτος, Αίσωπος).
Το αρχαίο όνομα της “Σάμη” που σημαίνει “Υψηλή” δηλώνει το επιβλητικό της τοπίο με τους ορεινούς της όγκους, όπως ο Κέρκης και η Άμπελος, τις πανέμορφες παραλίες ,τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία”
Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα της Μεσογείου. Στον Αρχαιολογικό χώρο του Πυθαγορείου βρίσκεται αυτό που πολλοί αποκαλούν το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, περίφημο έργο του μηχανικού Eυπαλίνου το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης μέσω σήραγγας 1.036 μέτρων.
Η ιστορία λέει πως στη Σάμο γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας, τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό (τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό)
Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο συγκαταλέγονται από το 1992 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο κολοσσιαίος κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.
Οι Μυτιληνιοί (14 χλμ. ΝΔ της πρωτεύουσας) είναι παγκοσμίως γνωστοί για τα σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, καθώς κατά την προϊστορική περίοδο, στο νησί έζησαν μεγαθήρια, τα Σαμοθηρία (πελώριες για νησί καμηλοπαρδάλεις, προερχόμενες πιθανόν από τη Μικρά Ασία) και άλλα σπάνια είδη ζώων. Τα οστά τους βρέθηκαν εδώ και κοσμούν τις προθήκες παλαιοντολογικών μουσείων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Μερικά από αυτά, ωστόσο, βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών.
Το νησί όμως δεν εξαντλείται στα σπουδαία μνημεία του. Είναι κοσμικό (Βαθύ, Κοκκάρι, Πυθαγόρειο) αλλά και μοναχικό για περισυλλογή και ηρεμία ( Μαραθόκαμπος, Κέρβελη, Μυκάλη). Με πανέμορφες παραλίες (Χρυσή Άμμος, Τσαμαδού,Λεμονάκια, Ψιλή Άμμος, Μαραθόκαμπος, Κέρβελη) και το Γενοβέζικο Κάστρο και τον Πύργο του Σαρακίνη ένα μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του 16ου αιώνα, αληθινό φρούριο της εποχής.
Με ιερά μοναστήρια όπως της Ζωοδόχου Πηγής της Αηλιώτισσας, της Αγίας Ζώνης με τη σπουδαία βιβλιοθήκη και του Τιμίου Σταυρού με τον εντυπωσιακό θρόνο και της Παναγιάς Σαραντασκαλιώτισσας χτισμένη στην είσοδο της λεγόμενης σπηλιάς του Πυθαγόρα, όπου ο μεγάλος φιλόσοφος βρήκε καταφύγιο, όταν ο τύραννος Πολυκράτης αποφάσισε να τον εξοντώσει.
Ο τόπος αυτός διαθέτει εκπληκτική γαστρονομία και παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή αλλά και το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί. Το Μοσχάτο κατέχει ξεχωριστή θέση στη γαλλική οινική αγορά, μία από τις πιο απαιτητικές στον κόσμο, έχει βραβευθεί και διακριθεί διεθνώς για το πλούσιο φρουτώδες άρωμά του.
Το Βατικανό διατηρούσε κάποτε δικό του οινοποιείο στο νησί και σήμερα έχει παραχωρηθεί από την Καθολική Εκκλησία το προνόμιο παρασκευής εκκλησιαστικού οίνου για τη Θεία Ευχαριστία.