Αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του καλοκαιριού. Παγκόσμια και αδιαφιλονίκητη κατακτήτρια ολόκληρης της γευστικής επικράτειας. Γεύση μοναδική, χρώμα παθιασμένο. Σε σαγηνεύει με την πρώτη μπουκιά. Μιλάω για τη ντομάτα. Προέλευση από Νότια Αμερική – από Περού ως και Μεξικό – με πάθος που προσαρμόζεται παντού και σε κάνει να υποκύπτεις σε όλες της τις ποικιλίες και μορφές. Από βοτανικής απόψεως κατατάσσεται στα φρούτα, όμως με βάση μία δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893 κατατάχθηκε στα λαχανικά.
Ντομάτες της ποικιλίας ρόμα, κατάλληλες για σάλτσες και ντοματοπελτέ – maggiemakes@Flickr – Κοκκινίζει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε λυκοπένιο, μια ισχυρότατη χρωστική ουσία ή οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα, εκτός από τις φράουλες και τα κεράσια. Βοηθάει πολύ στην καρδιά, στη όραση και στη χοληστερίνη. Υπερόπλο στα αντιοξειδωτικά εναντίον του καρκίνου. Η φρουτόκρεμα είδος άγνωστο, ψωμί με τριμμένη ντομάτα, λάδι, ρίγανη και σφέλλα είχαμε αντ’ αυτής.
Με αυτό μεγάλωσα, όπως και όλα τα παιδιά της γειτονιάς, που μετά τις ατελείωτες ώρες από μήλα και κρυφτό, βρίσκαμε βάλσαμο στην πείνα μας στην αυλή. Αναμαλλιασμένοι και ιδρωμένοι γυρνούσαμε να φάμε ψωμί με ντομάτα που λαμπύριζε από το λάδι. Φώναζαν οι μανάδες μας για το πότε θα φάμε το φαΐ μας. Η δικιά μου δε πρώτη, αλλά υπέκυπταν κι αυτές στην αίγλη του μοναδικού αυτού πιάτου.
Εκεί, στον Αβραμόγιαννη στην Καλαμάτα. Θα κάνω μου φαίνεται εκδήλωση με αναβίωση εκείνων των χρόνων, με κουτσό, κρυφτό, κυνηγητό, ντομάτα ατόφια από σπόρο, που σε έκανε να μη θέλεις να μεγαλώσεις. Ποτέ. Λίγες ώρες με χωρίζουν από την αποψινή εκδήλωση, που θα μιλήσω για την ποικιλία της χοντροκατσαρής ντομάτας στο χωριό Μεταμόρφωση Μεσσηνίας. Θα σας ενημερώσω για τα πάντα με φωτογραφίες και άρθρο. Αν είμαι πάρα πολύ τυχερή, θα με τρατάρουν και σπόρο ντομάτας, έτσι καλλιεργούν αυτοί ακόμα εκεί. Έτσι, για να μη μεγαλώσω ούτε αυτό το καλοκαίρι.
Προς το παρόν θα σας παραθέσω μια ωραία συνταγή για σάλτσα ντομάτας, για τις νύχτες του χειμώνα, που πιάνουν από τις 5 το απόγευμα και δεν τελειώνουν. Εκείνες που αισθάνεσαι γερασμένος και κουρασμένος. Θα σας πω λοιπόν, το ελιξίριο της νεότητας.
Γεωργία Κουτσούκου
Υλικά
Ντομάτες ώριμες 5 κιλά ρομά – ιταλικές τις λέμε στην Καλαμάτα –
Αλάτι 3 κουτ.σούπας
Ζάχαρη 3 κουτ. σούπας
Σκόρδο
Βασιλικός
Κονιάκ
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τους σπόρους. Τους σπόρους τους ρίχνουμε σε σουρωτήρι, ώστε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν. Κόβουμε τις ντομάτες σε 4 κομμάτια. Τις λιώνουμε στο μούλτι ή στο μίξερ. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα υγρά από τους σπόρους και τον μισό βασιλικό, να βράσουν για 30 λεπτά. Προσέχουμε γιατί είναι σάλτσα που «αρπάζει». Οπότε ανακατεύουμε συχνά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να προσέχουμε τη σάλτσα μας μέχρις ότου να πιει τα υγρά της. Ο βρασμός είναι διαδικασία που κρατάει περίπου 1½ ώρα. Όταν δούμε ότι δεν έχει αλλά υγρά και ενώ ανακατεύουμε συνέχεια, σβήνουμε με κονιάκ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τips
Σε αποστειρωμένα βάζα ρίχνουμε τη σάλτσα ζεστή, χωρίς να αφήνουμε κενά αέρα. Τα σφραγίζουμε και όταν κρυώσουν, τα διατηρούμε στο ψυγείο . Σε δύσκολη χειμωνιάτικη μέρα είναι το ανώτατο ελιξίριο για ολική επαναφορά. Αλείφεις μία φέτα ψωμί με σάλτσα ντομάτας που σου θυμίζει τις φέτες του ψωμιού με πελτέ.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γεωργία Κουτσούκου Chef
Το άρθρο στον σύνδεσμο: