fbpx

Ρυζόγαλο. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

2.3K

Το Τριώδιο άνοιξε, οι Απόκριες φθάνουν και στη Σύμη πρωταρχικό ρόλο είχε το ρυζόγαλο. Μάλιστα οι Συμιακοί έλεγαν :

“Αποκριές δίχως ρυζόγαλο μοιάζουν με χορό δίχως παιχνίδια” εννοώντας τα μουσικά όργανα.

Παραδοσιακό της Κυριακής Τυρινής το ρυτζόαλο που εθιμοτυπικά έπρεπε να φτιάξει η νύφη ,να το βάλει σε σουπιέρα να το διακοσμήσει και να το πάει στην πεθερά της.

Ρυζόγαλο

Υλικά

  • 1 φλυτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλυτζ. νερό
  • 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα – κρατάμε μισό φλυτζάνι –
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από λεμόνι λίγο
  • 2 κ.σουπ κορν φλάουρ γεμάτες
  • κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει προσθέτουμε αλάτι και το ξύσμα λεμονιού .
  • Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Σιγοβράζουμε για 12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια . Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλ. κρύο γάλα κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο, για λίγο να αρχίσει να πήζει. Όπως είναι ζεστό, μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε με νερό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το φάμε και ζεστό. Όταν το σερβίρουμε βάζουμε μπόλικη κανέλα. Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια και το λεμόνι με μαστίχα Χίου.
Γεύμα: Γλυκά, Γλυκά παραδοσιακά

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close