fbpx

Ρυζόγαλο. Παραδοσιακή συνταγή δια χειρός κας Πόπης Τσαβαρή από τη Σύμη

967

Το Τριώδιο άνοιξε, οι Απόκριες φθάνουν και στη Σύμη πρωταρχικό ρόλο είχε το ρυζόγαλο. Μάλιστα οι Συμιακοί έλεγαν :

“Αποκριές δίχως ρυζόγαλο μοιάζουν με χορό δίχως παιχνίδια” εννοώντας τα μουσικά όργανα.

Ένα ποίημα της Δέσποινας Καψή Αναστασιάδη μας ταξιδεύει στη Σύμη σε παλαιότερες εποχές:
Ελάτε γούλοι σας να μαευτούμε στο σπίτι μου αόψε το βραδάκι, γλυκά να φάμε, και κρασάκι, μετζέδες, αστακό, κι αχταποδάκι. Κλειστά μπαούλα, και κασέλλες, παλιωμένες, να νοίξουμε, κι όλοι καμουτζελάκια, μικροί, μεάλοι, γριες, ξανανιωμένες, η μέρα ξημερώνει.

Ένας να βάλει του τσολιά την φουστανέλα, άλλος μια βράκα κρητικιά, για να φορέσει, της γουννελλάτης το τσουρδί, και τα μαντήλια, άλλος του φράγκου το βρακί και το ψαθάκι. Και την καλή την στρατα να νηβούμε, στου Κατριού την πόρτα να σταθούμε, με γέλια, τα δρομάκια να περνούμε κι αστεία μπόλικα να πούμε.

Πα στον Αλέμινα σε γύρο να πιαστούμε σ όμορφο πανηγύρι γαϊτανάκι, μέχρι τα ξημερώματα, να τραουδούμε στα στενοσόγχακα ως το καφενεδάκι. Της Σύμης μας τα παλιά να θυμηθούμε, να πιούμε γούλοι και να αγκαλιαστούμε, σε λίο η Καθαρά Δευτέρα ξημερώνει και του γλεντιού η μέρα τελειώνει.

“Πόπη Τσαβαρή”

Ρυζόγαλο

Υλικά

  • 1 φλυτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλυτζ. νερό
  • 1/2 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα – κρατάμε μισό φλυτζάνι –
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από λεμόνι λίγο
  • 2 κ.σουπ κορν φλάουρ γεμάτες
  • κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό να βράσει προσθέτουμε αλάτι και το ξύσμα λεμονιού .
  • Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Σιγοβράζουμε για 12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια . Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλ. κρύο γάλα κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο, για λίγο να αρχίσει να πήζει. Όπως είναι ζεστό, μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε με νερό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να το φάμε και ζεστό. Όταν το σερβίρουμε βάζουμε μπόλικη κανέλα. Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια και το λεμόνι με μαστίχα Χίου.
Γεύμα: Γλυκά, Γλυκά παραδοσιακά

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close