Το χαρακτηριστικότερο πιάτο της σερφιώτικης γαστρονομίας είναι η «ρεβιθάδα », η οποία μαγειρεύεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Πιάτο μοναδικής νοστιμιάς .
Τα ρεβίθια βράζουν όλη νύχτα στον φούρνο, με δεντρολίβανο, σταφίδες από την ποικιλία «πλατύραχο», δάφνη και κυρίως μαζί με το πίσω μέρος από το χοιρινό ψαρονέφρι, μη εξαιρουμένης της ουράς του.
Από το χοιρινό φτιάχνονται «λούζες» και «λουκάνικα», «τσιγαρίδες» (χοιρινό κρασάτο με πατάτες και αμπελοφάσουλα), καθώς και «σύγκλινα».
Οι Σερφιώτες υποστηρίζουν ότι τα νοστιμότερα σύγκλινα γίνονται όχι από το κρέας του χοίρου, αλλά από το στομάχι και τα έντερά του κομμένα σε κομμάτια και καρυκευμένα με μπαχάρι, κύμινο και πιπέρι.
Πολύ γευστικά πιάτα χαρακτηριστικά επίσης της γαστρονομίας της Σερίφου, είναι η φάβα, η σκεπασταριά, οι μαραθοτηγανίτες, το χταπόδι λιαστό, «τουρλού» (πατατοκολοκύθα με κρέας), αλλά και το σερφιώτικο παστέλι, τα σερφιώτικα κρασιά και τα νόστιμα τοπικά τυριά: το σερφιώτικο, η μυζήθρα του χαρανιού, η ξυνομυζήθρα, η πιπεράτη και του λάινα.
Το άρθρο στον σύνδεσμο: http://www.gurutravel.gr/el/i-apostomotiki-revithada-tis-serfoy/