fbpx

Πιπερολάχανα Θάσου

2.1K

Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό σε θασίτικη συνταγή που φτιάχνεται κυρίως στα ορεινά χωριά του νησιού ( Αλλά και στην Θράκη – Καβάλα ). Άσπρα φασόλια με λάχανο τουρσί και – για όποιον αντέχει – καυτερό κόκκινο πιπέρι. Η ξινούτσικη γεύση του λάχανου συνδυάζεται τέλεια με τα άσπρα φασόλια και συνοδεύεται μοναδικά με κόκκινο κρασί.

Δεν γίνεται σαν φασολάδα σούπα αλλά μένει με λίγο ζουμί – πηχτό – αφού θα έχουν χυλώσει τα φασόλια. Το λάχανο τουρσί μπορεί να είναι έτοιμο αλλά και χειροποίητο .Οι παλιές νοικοκυρές του νησιού , έβαζαν πριν τα Χριστούγεννα λάχανο με νερό και αλάτι σε βαρελάκι και το έκαναν τουρσί. Ώστε να είναι έτοιμο τις γιορτές για αυτό το φαγητό με τα φασόλια αλλά και για το πατροπαράδοτο χοιρινό, τη λεγόμενη λαχανιά.

Πιπερολάχανα

Servings 6
Προετοιμασία 30 minutes
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 1/2 κιλό φασόλια άσπρα
  • 1 κιλό λάχανο τουρσί
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό ή καυτερό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Σε κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια για 30 ' – αφού τα έχουμε βάλει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ – ρίχνουμε το πρώτο νερό και βάζουμε καινούργιο για να βράσουν άλλα 30' περίπου.
    (Πάντα ζεστό νερό και ποτέ κρύο γιατί σκληραίνουν)
  • Έχουμε ψιλοκόψει το λάχανο τουρσί στραγγίζοντας από το ζουμί το οποίο κρατάμε στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο στο τελικό στάδιο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε άλλη κατσαρόλα και αφού σοτάρουμε το λάχανο, προσθέτουμε νερό για να βράσει περίπου 30' . Δοκιμάζουμε αν έχει μαλακώσει.
  • Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια και το λάχανο τα βάζουμε μαζί στην ίδια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, αφήνοντας να πάρουν 2-3 βράσεις ώστε να δέσουν μεταξύ τους. Προσοχή μην μαλακώσουν πολύ τα φασόλια.
  • Ελέγχουμε τα υγρά , αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το ζουμί του λάχανου που είχαμε κρατήσει πριν.

Σημειώσεις

 
Σε όσους αρέσει η καυτερή γεύση μπορούν να προσθέσουν στο φαγητό ή ξεχωριστά στο πιάτο, αντί κόκκινο γλυκό, κόκκινο καυτερό πιπέρι και μπούκοβο .
Δεν γίνεται φασολάδα σούπα, μένει μόνο με ζουμί .
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close