Με άρωμα και γεύση θάλασσας λόγω των θαλασσινών (σουπιές, χταπόδι, γαρίδες, μύδια και τόνος) η παραδοσιακή Αγιορείτικη συνταγή από το βιβλίο του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη είναι δια χειρός chef Γιώργου Φραντζή!
Η συνταγή είναι ακριβώς όπως αναγράφεται στο βιβλίο του!
Υλικά
Χταπόδι βρασμένο και κομμένο – σε μικρά κομμάτια – 1 φλυτζάνι
Σουπιές βρασμένες και κομμένες 1 φλυτζάνι
Μύδια 1 φλυτζάνι
Γαρίδες καθαρισμένες 1/2 φλυτζάνι
Πεταλίδες 1/2 φλυτζάνι
Τόνος κονσέρβας 1/2 φλυτζάνι
Ρύζι σκληρό – κίτρινο – 2 φλυτζάνια
Λάδι 1/2 φλυτζάνι
Ανηθος ψιλοκομμένος 1 κουτ σούπας
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
Αλάτι πιπέρι
Κάρυ
Κρασί λευκό 1/2 ποτήρι κρασιού
Λεμόνι 1/2 ποτήρι κρασιού
Εκτέλεση
Βράζουμε τις γαρίδες και τα μύδια χωριστά. Κρατάμε 2 φλιτζάνια ζουμί από τίς γαρίδες και 1 φλιτζάνι από τα μύδια. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να μαραθούν. Ρίχνουμε όλα τα θαλασσινά να πάρουν δύο βράσεις. Προσθέτουμε το ζουμί από τίς γαρίδες και τα μύδια και 3 φλιτζάνια νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον άνηθο, το κάρυ, το ρύζι, το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10′ ή ώσπου να μαλακώσει το ρύζι. Τέλος ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής chef