fbpx

Πεντανόστιμη πίτα ανοιχτή – τυρένια – από την Φολέγανδρο

1K

Φολέγανδρος το νησί που μοιάζει με βράχο ριγμένο στο Αιγαίο πέλαγος!
Με την άγρια εντυπωσιακή ομορφιά, τα φυσικά τοπία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και το καλό φαγητό της, έχει  φανατικούς θαυμαστές που την επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι.

Η χώρα της είναι από τις πιο γραφικές  στις Κυκλάδες με την Καστροπολιτεία να θυμίζει σκηνικό θεάτρου και τους οικισμούς με τα γραφικά τους σοκάκια που αξίζει να ανακαλύψουμε και να περιδιαβούμε!
Με τις θάλασσες της κόντρα στο άγριο τοπίο, φιλόξενες και καταγάλανες να συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Η κουζίνα της πλούσια σε γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα και πίτες που ξεχωρίζουν για τα απλά υλικά και τις υπέροχες γεύσεις τους. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινοί μεζέδες, μαγειρευτή κάππαρη, φουρνιστά ρεβίθια, καραβόλοι  – σαλιγκάρια γιαχνί –  καρπουζένια πίτα, παραδοσιακά παστέλια, αμπελοφάσουλα, καλασούνα, ματσάτα – φρέσκα ζυμαρικά – και φυσικά τυρένια!
Η τυρένια είναι πεντανόστιμη πίτα ανοιχτή με ντόπια τυριά και ζυμάρι σαν της πίτσας .

Υλικά

Για τη γέμιση

Aνθότυρο ή μυζήθρα 700 gr
Ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού  700 gr  – στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού –
Αβγά  3
Αλάτι

Για το φύλλο

Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Ξηρή μαγιά 2 φακελάκια  – 18 gr –
Αλάτι 1 κουτ. γλυκού
Νερό χλιαρό περίπου 800 ml

Εκτέλεση

Σε μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά του φύλλου, ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα. Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ., κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση.

Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης. Ψήνουμε για περίπου 30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close