Πεντανόστιμη συνταγή απο την Θάσο!
Η κακαβιά ήταν και είναι το φαγητό των ψαράδων στον όρμο όπου σταματούν για να ξεκουραστούν ή για να προφυλαχτούν από τον ξαφνικό άσχημο καιρό.
Φτιάχνεται απο ψάρια που δεν μπορούν να πουλήσουν , ένα μέρος του νερού είναι θαλασσσινό και θυμίζει πολύ την γαλλική μπουγιαμπέσα . Η λέξη προέρχεται από την κακάβη, την χύτρα απο ορείχαλκο που χρησιμοποιούν και βράζουν τη κακαβιά.
Παραδοσιακή συνταγή κακαβιάς στα γρι–γρι της Θάσου
Υλικά
- 2 κιλά Ψάρια μικρά, συνήθως γαύρος, κολιάρια, σκουμπράκια
- 1/2 κιλό Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1,5 – 2 φλ.τσαγιού Ελαιόλαδο παρθένο – Θάσου
- Αλάτι
- Ρίγανη Θάσου
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με ανάλογο νερό, όπως για σούπα, και ρίχνουμε μέσα τις φέτες των κρεμμυδιών, το παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και αρκετό μίγμα αλάτι και ρίγανη Θάσου.
- Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν εντελώς τα κρεμμύδια. Στο μεταξύ καθαρίζουμε καλά (από λέπια, σπάραχνα, εντόσθια, αγκάθια ουράς και πτερύγια) όλα τα ψάρια, τα πλένουμε πολύ καλά, τ' αλατίζουμε και τ' αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Μόλις ψηθούν εντελώς τα κρεμμύδια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν ο ζωμός της κατσαρόλας είναι λίγος και δε σκεπάζει καλά τα ψάρια, κι αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15'-20' λεπτά.