fbpx

Τηγανίτες με μέλι. Δια χειρός chef Μιχάλη Π.Μπακίρη από τη Ρόδο

2.9K

Όταν η Ροδίτικη παράδοση φλερτάρει με την εξέλιξη, δημιουργεί γευστικές εκπλήξεις. Οι τοπικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά είναι η κληρονομιά μας, ο θησαυρός που μας άφησαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας” . Μιχάλης Π.Μπακίρης Chef.

Ο chef Μιχάλης Π.Μπακίρης μας ταξιδεύει χρόνια πριν και μας προτείνει συνταγή για παραδοσιακές ροδίτικες τηγανίτες με μέλι και σουσάμι. Δίνοντας το δικό του στίγμα στην σύγχρονη κουζίνα όταν αυτή συναντάει την παράδοση.

Παραδοσιακές τηγανίτες με μέλι και σουσάμι

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 3 kg αλεύρι
  • 500 gr αλεύρι σταρένιο
  • 600 gr ελαιόλαδο
  • 300 gr ηλιέλαιο
  • 800 gr σταχτόνερο χλιαρό
  • 1 ποτηράκι ούζο
  • Για το σιρόπι
  • 400 ml νερό
  • 3 kg μέλι θυμαρίσιο
  • 1 kg ζάχαρη
  • 1 Kg σουσάμι καβουρδισμένο αλεσμένο
  • 2 κουτ.γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

  • Για την ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι με το λάδι σε μπασίνα και ανακατεύουμε με τα χέρια έως ότου θριφτεί.
  • Εν συνεχεία προσθέτουμε το σταχτόνερο μαζί με το ούζο ζυμώνουμε έως ότου ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί και γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Πλάθουμε λεπτό φύλλο με τον πλάστη 2-3 εκατοστά, διπλώνουμε το φύλλο και συνεχίζοντας, κόβουμε στο σχήμα που επιθυμούμε.
  • Για το τηγάνισμα. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο – περίπου τα 3/4 της κατσαρόλας – και αφού κάψει το λάδι πατάμε τις τηγανίτες να μην ανοίξουν τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι και χαμηλώνουμε την φωτιά αφού πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα .
  • Αφήνουμε να κρυώσουν ,σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με το αλεσμένο σουσάμι και την ζάχαρη.

Σημειώσεις

Οι τοπικές παραδοσιακές τηγανίτες συνήθως σερβίρονται σε γάμους η και σε αρραβώνες!
Μιχάλης Π. Μπακίρης Chef 
Γεύμα: Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close