Πλούσια σε πρωτεΐνη ισοδύναμης του κρέατος και των γαλακτοκομικών, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα ρεβύθια ή ερέβινθοι – καθώς η προέλευση της λέξης είναι αρχαιοελληνική – είχαν σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Γνώρισαν “χρυσές εποχές” στην αρχαιότητα όταν ως “πεφριγμένοι ερέβινθοι” – στραγάλια – προσφέρονταν σαν επιδόρπιο σε συμπόσια και δείπνα.
Οι Άραβες τα λένε χούμους, και σερβίρονται με ψημένες πιτούλες , οι Γάλλοι τα προσθέτουν βρασμένα σε σαλάτες με βινεγκρέτ, οι Ιταλοί τα χρησιμοποιούν σε πολλές σούπες και οι Ισπανοί τα μαγειρεύουν με σπανάκι, σκόρδο και καπνιστό πιπέρι. Στη Β. Αφρική είναι απαραίτητο συστατικό πολλών πιάτων με κους κους και στην Ινδία σερβίρονται με ρύζι και μπαχαρικά.
Στην Ελλάδα γίνονται συνήθως σούπα ενώ στη Ρόδο ψήνονται όλη τη νύχτα σε ξυλόφουρνο μέσα σε πήλινο τσουκάλι σφραγισμένο με λάσπη – Ροδίτικη Λακάνη – όπως και στη Σίφνο –
Οι συνταγές που μας προτείνει στην εκπομπή της ΕΡΤ 2 “Γεύσεις από Ελλάδα” ο Ευριπίδης Γκόγκος chef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου https://www.facebook.com/Kalypso-Resturant- στη Λίνδο Ρόδου, είναι δύο συγκλονιστικές γευστικές εκπλήξεις.
Ρεβιθοσαλάτα Ρόδου με εσπεριδοειδή και κατσικάκι με ρεβίθια στον φούρνο . Τα υλικά και ο τρόπος παρασκευής αναφέρονται στο video. Τα ετοιμάζουμε και τα απολαμβάνουμε με καλή παρέα όλο τον χρόνο.
Καλή επιτυχία
Ευριπίδης Γκόγκος Chef