Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε με κάποια φαγητά που μας έμειναν από το Πάσχα. Όπως το αρνάκι ή το κατσικάκι. Τα αξιοποιούμε, ετοιμάζοντας νέες συνταγές . Zero food waste λοιπόν χωρίς να πετάμε τίποτα στη κουζίνα μας!
Η συνταγή για πεντανόστιμη πίτα του “βοσκού” με ψητό αρνάκι, μυρωδικά, σκεπασμένη με πουρέ πατάτας είναι από τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη απο τον Μεσότοπο της Λέσβου”
Χρόνος εκτέλεσης: 20 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά | Μερίδες: 4 -6
Υλικά
Για το αρνί
Ψητό αρνί, έτοιμο ψιλοκοµµένο 500 gr
Ξερό Κρεµµύδι ψιλοκοµµένο 180 gr
Φρέσκο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο 60 gr
Σκόρδο, ψιλοκοµµένo 20 gr
Καρότο, τριµµένο στο λεπτό µέρος του τριφτή 120 gr
Πελτές ντοµάτας 20 gr
Νερό ή ζωµός λαχανικών 500 gr
Ελαιόλαδο 60 gr
Μπαχάρι σε σκόνη 5 gr
Kανέλλα σε σκόνη 5 gr
Μοσχοκάρυδο σε σκόνη 5 gr
Γαρίφαλο σε σκόνη 3 gr
Αλάτι / Πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
Πατάτες 1 κιλό
Πλήρες γάλα 120 ml
Κεφαλογραβιέρα, τριµµένη 150 gr
Βούτυρο 100 gr
Αλάτι/ Πιπέρι
Τρόπος Εκτέλεσης
Για το αρνί
Σε µια κατσαρόλα, ρίχνουµε το λάδι, το ψιλοκοµµένο φρέσκο και ξερό κρεµµύδι, τα σοτάρουµε για 2- 3 λεπτά*.Προσθέτουµε το καρότο, σοτάρουµε ακόµα 2 λεπτά* και ρίχνουµε το ψηµένο αρνί.Κατόπιν ρίχνουµε το πελτέ ντοµάτας, το αλάτι, το πιπέρι, τα µπαχαρικά µας και ανακατεύουµε.Ρίχνουµε το νερό ή ζωµό λαχανικών. Συνεχίζουµε το ανακάτεµα για 5 λεπτά.Χαµηλώνουµε την φωτιά και το αφήνουµε 25 λεπτά*περίπου µέχρι να µην έχει υγρά.
Για τον πουρέ πατάτας
Καθαρίζουµε τις πατάτες και τις κόβουµε στα 4 ώστε να βράσουν πιο γρήγορα. Τις ρίχνουµε σε µια κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό και τις βράζουµε µέχρι να µαλακώσουν – χωρίς να λιώσουν. Μόλις ετοιµαστούν, τις σουρώνουµε και τις τοποθετούµε σε µια κατσαρόλα. Ρίχνουµε κατευθείαν το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και τις λιώνουµε µε το ειδικό εργαλείο. Προσοχή, ο πουρές πρέπει να είναι αρκετά σφιχτός, ώστε να µπορεί να σταθεί πάνω από τον κιµά.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180 βαθµούς. Τοποθετούµε το κρέας σε ένα πυρέξ και προσθέτουµε προσεκτικά από πάνω του, τον πουρέ πατάτας, ώστε να καλυφθεί οµοιόµορφα όλη η επιφάνεια του πυρέξ. Με ένα πιρούνι πιέζουµε ελαφρά την επιφάνεια του πουρέ, ώστε να ψηθεί καλύτερα στο φούρνο και να γίνει πιο τραγανός.
Ραντίζουµε την επιφάνεια µε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουµε το πυρέξ στο φούρνο και το αφήνουµε να ψηθεί για 30 λεπτά* στους 180 C µέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.*Όλοι οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί, και πιθανό να διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα .
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Στράτος Ιωσηφέλλης chef