fbpx

Ξεροτήγανα. Συνταγή από την κα Πόπη Τσαβαρή από την Σύμη

3.3K

Ένα από τα πιο διαδεδομένα γιορτινά γλυκίσματα που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στη Σύμη, ήταν τα ξεροτήγανα. Τραγανά, σιροπιαστά, πασπαλισμένα με σουσάμι, καρύδια και κανέλα, έτοιμα στην κρυστάλλινη πιατέλα να γλυκάνουν κάθε επισκέπτη.

Σήμερα αυτό το έθιμο έχει μειωθεί και αντικατασταθεί από τα έτοιμα ξεροτήγανα που υπάρχουν στα τοπικά ζαχαροπλαστεία. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα νοικοκυρές που το διατηρούν. 

Η συνταγή για τα ξεροτήγανα – αυτές τις γλυκές τραγανές δαντέλες ζύμης – είναι από την κα Πόπη Τσαβαρή από τη Σύμη. Να μυρίσει το σπίτι με τα θεσπέσια αρώματα από τα μπαχάρια και το μέλι. Χωρίς αβγά, νηστίσιμα με λίγα και απλά υλικά που έχουμε όλοι στη κουζίνα μας .

Ξεροτήγανα από την Σύμη

Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού ρακί
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 λεμόνι χυμό
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 1 κιλό ζάχαρη για το σιρόπι
  • 600 γρμ νερό
  • 1 ποτηράκι κρασιού μέλι
  • 1 κουταλάκι λεμόνι χυμό

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη. Βάζουμε στη μηχανή για φύλο στο 6 και περνάμε το ζυμάρι. Μετά το ξαναπερνάμε στο 4 και ξανά στο 1. Κόβουμε με ροδάκι λωρίδες 20×10 και τηγανίζουμε . Το λάδι δεν πρέπει να καίει πολύ για να μην πάρουν χρώμα. Πρέπει καθώς ψήνονται να μένουν λευκά. Τα βάζουμε όρθια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 10΄. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το λεμόνι και το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει, βουτάμε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα και τα βάζουμε όρθια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε μέλι με ένα πιρούνι, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ,τα καρύδια και την κανέλα.

Σημειώσεις

Επιπλέον για το γαρνίρισμα σουσάμι καβουρντισμένο, καρύδια ή αμύγδαλα, κανέλα και μέλι.
 
Καλά Χριστούγεννα και καλή απόλαυση!
 
Πόπη Τσαβαρή
 

Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης · τα ήθη και τα έθιμα της.

Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”.

Συνταγές της κυρίας Πόπης Τσαβαρή στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/groups/414846478563059

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close