Ξεροτήγανα (ξεροτήανα) παραδοσιακά από τους Λειψούς! Με τραγανό φύλλο και σιρόπι που τα μελώνει και γίνονται τέλεια!
Συνταγή από την chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Διατηρούνται πολύ καιρό μελωμένα και τραγανά και ξεμυαλίζουν όποιον τα δοκιμάζει.
Υλικά
Αβγά 3(σε θερμ.δωματίου)
Ούζο 1½ κ.σ
Λάδι 2 κ.σ
Βανίλιες 4
Αλάτι 1 πρέζα
Αλεύρι σκληρό 1½ -2 φλυτζ.
Λάδι για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 2 φλυτζ.
Νερό 2½ φλυτζ.
Κανέλα 1 ξύλο
Αρμπαρόριζα 1 κλωνάρι (μυρωδάτο)
Χυμός από ½ λεμόνι
Μέλι θυμαρίσιο 1 φλυτζ.
Εκτέλεση
Για τα παραδοσιακά ξεροτήγανα από τους Λειψούς, φτιάχνουμε μια ντελικάτη ζύμη με αβγά. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο το λάδι και το αλάτι. Τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι περίπου 1,5 με 2 φλυτζάνια.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι σχετικά σφιχτή και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται. Κάτι σαν την ζύμη των ζυμαρικών. Ξεκουράζουμε τη ζύμη για 30΄. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο είτε στη μηχανή ζυμαρικών, ή στο χέρι πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι. Ακουμπάμε το ανοιγμένο λεπτό φύλλο πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
Αφού τα ανοίξουμε όλα σε μακρόστενα λεπτά φύλλα πάμε για τηγάνισμα. Με τη βοήθεια μιας πιρούνας γυρίζουμε κάθε φύλλο στριφτά σαν δίπλα μεγάλη. Τηγανίζουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4-5′. Ρίχνουμε το λεμόνι, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε. Στο ζεστό σιρόπι προσθέτουμε τα παραδοσιακά ξεροτήανα των Λειψών. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου chef
Η συνταγή στον σύνδεσμο: