fbpx

Μπουσέ – γλυκό παραδοσιακό -Σαντορίνης από τον chef Στέλιο Βασιλακόπουλο

1.5K

Τα μπουσέ, είναι μικρά γλυκά τρουφάκια που φτιάχνουν παραδοσιακά στη Σαντορίνη κάθε Χριστούγεννα και γιορτές.

Τα παλιά χρόνια στη Σαντορίνη συνήθιζε όλη η οικογένεια να νηστεύει .Το βράδυ μετά τον Εσπερινό των Χριστουγέννων συνηθισμένο φαγητό ήταν ο πετεινός ή η κότα αλλά και ο «κοφτός από σιτάρι και λαρδί»: Έβαζαν από την προηγούμενη σιτάρι σε λεκάνη με νερό και μόλις αυτό μαλάκωνε το κοπανούσαν στο πέτρινο μουρτάρι με τη μάτσα για να αφαιρεθεί ο φλοιός και τη νύχτα πριν από τη λειτουργία έβραζαν το σιτάρι με το λαρδί.


Παραμονή Χριστουγέννων έβαζαν έξω από τη πόρτα ένα κόσκινο με πολλές τρύπες και σαν έφταναν – κατά την παράδοση – οι καλικάντζαροι μέχρι να τις μετρήσουν χτυπούσε η καμπάνα οπότε απομακρύνονταν . Το βράδυ έβγαιναν το βράδυ τα παιδιά με καράβια και φαναράκια και έλεγαν τα κάλαντα, ενώ υπήρχε ενα παλιό έθιμο απο την βυζαντινή εποχή όπου όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου έδιναν τη “καληχέρα¨στον δάσκαλό τους.


Το Δωδεκαήμερο των εορτών των Χριστουγέννων ήταν οι μοναδικές γιορτές του χρόνου που οι ναυτικοί της Οίας περνούσαν μαζί με τις οικογένειες τους μιας και τα πλοία είχαν επιστρέψει από τα ταξίδια τους τέλος Νοεμβρίου.


Στον Πύργο πολύ παλιά πήγαιναν το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων στο ξωκλήσι της Γέννησης, στους Πρόποδες του Προφήτη, μιας και γιορτάζει σύμφωνα με το έθιμο την δεύτερη μέρα. Όχι μόνο οι Πυργιανοί αλλά και από άλλα μέρη με τα φαναράκια τους όπου εκεί έκαναν τον Εσπερινό των Χριστουγέννων, έμεναν όσοι μπορούσαν το βράδυ των Χριστουγέννων και τιμούσαν τα Χριστούγεννα το επόμενο πρωί.


Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς παρέες ανδρών ως επί το πλείστον νεαρών χωρισμένοι σε ομάδες, γύριζαν σε όλη την Απάνω Μεριά και έλεγαν τα κάλαντα συνοδεία βιολιών σαν να έκαναν καντάδες. Ήταν η ώρα όπου όλες οι οικογένειες ήταν μαζεμένες στο γιορτινό τραπέζι με ανοιχτές πόρτες για να ακούσουν τα κάλαντα από τα παλικάρια του χωριού.

Μπουσέ

Μπουσέ

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 500 γρ αμυγδαλόψιχα
  • 500 γρ μπισκότα πτι μπερ
  • 100 γρ ανθόνερο
  • 2 κουτ.σουπ. κακάο
  • 50 γρ ζάχαρη
  • ζάχαρη για το πανάρισμα

Εκτέλεση

  • Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε δυνατό φούρνο για 10 με 15' περίπου και αφού κρυώσουν τα περνάμε από το μπλέντερ.
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά – αμύγδαλα, μπισκότα τριμμένα, ζάχαρη, κακάο – σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε, προσθέτουμεκατόπιν το ροδόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε ναγίνει ένα μίγμα.
  • Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, τα πανάρουμε με την ζάχαρηκαι τα τοποθετούμε σε πιατέλα.

Σημειώσεις

    Στέλιος Βασιλακόπουλος
Ο chef ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική, από πολύ μικρή κιόλας ηλικία και παρακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ένας καταξιωμένος chef. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε τελείως ερασιτεχνικά και σιγά-σιγά, νιώθοντας ότι ο χώρος τον έχει κερδίσει για τα καλά, μπήκε στον επαγγελματικό χώρο, κυρίως όμως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μιάς και τον υπόλοιπο χρόνο έπρεπε να παρακολουθεί τα μαθήματά του ακόμη σαν μαθητής. Τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο Αλίμου, είχε ήδη μπει για τα καλά στην μαγειρική και συνεργάστηκε σαν chef, σε ένα από τα κα – λύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης.
Παράλληλα, σπούδασε στο τμήμα Σχεδιασμού και Εγκατάστασης Ψυ – κτικών Εφαρμογών, μιας και δεν ήθελε να παραμελήσει τις σπουδές του. Νιώθοντας την ανάγκη να μπεί για τα καλά μέσα στο χώρο, άρχισε να πα – ρακολουθεί σεμινάρια μαγειρικής τέχνης, καθώς επίσης και συνέδρια Ιστο – ρίας και Εξέλιξης της μαγειρικής. Αναζητώντας περισσότερες πηγές γνώ – σεις και εξειδίκευσης, βρέθηκε στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου και έλαβε το πτυχίο Μαγειρικής τέχνης.
Από τότε και μέχρι σήμερα, εργάστηκε σε πολλά αξιόλογα εστιατόρια όπου κάποιο από αυτά βραβεύτηκε για το μενού του, το συνδυασμό των γεύσεων και τα άριστα υλικά του. Οι επαγγελματικές του όμως ανησυχίες και η αγάπη του για την μαγειρική, τον ώθησαν στο να δημιουργήσει ο ίδιος ένα πρότυπο μαζικής εστίασης [Catering].
Με πολύ μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη για το αντικείμενο, δημιουργήθηκε η «S.V.C Απόπλους των γεύσεων» η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην μαγειρική τέχνη, αλλά σε έναν κόσμο γεμάτο δημιουργίες, εμπνεύσεις και ιδανικές προτάσεις, ακόμα και για τις πιο ιδιαίτερες και σημαντικές στιγμές μας.
Γεύμα: Γλυκά, Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close