Σάμος, το νησί του Πυθαγόρα και της Ήρας!
Ο τόπος αυτός διαθέτει εκπληκτική γαστρονομία και παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή αλλά και το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί. Το Μοσχάτο κατέχει ξεχωριστή θέση στη γαλλική οινική αγορά, μία από τις πιο απαιτητικές στον κόσμο, έχει βραβευθεί και διακριθεί διεθνώς για το πλούσιο φρουτώδες άρωμά του.
Καλοκαιρινή η παραδοσιακή συνταγή Σάμου με μοσχαράκι τυλιχτό σε μελιτζάνες και αρωματισμένη με γλυκό σαμιώτικο κρασί είναι το αγαπημένο σε όποιον επισκέπτεται την Σάμο “μποξαδάκι”
Υλικά
Μοσχαράκι γάλακτος κομμένο σε κύβους 1 κιλό
Μελιτζάνες φλάσκες 5
Κρεμμύδια ξερά τριμμένα 2
Ντομάτες φρέσκιες τριμμένες 5 ( 1,5 κιλό)
Πελτές 2 κουταλιές της σούπας
Κρασί γλυκό Σάμου 1 ποτηράκι
Νερό
Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
Δάφνη 2 φύλλα
Πάπρικα
Πιπέρι ροζ και πράσινοι κόκκοι
Αλάτι – πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Εν συνεχεία σοτάρουμε το κρέας , προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 30′.
Όταν το κρέας τραβήξει όλο το νερό, προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί, την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν τα υλικά για περίπου 1 ½ ώρα. Αφήνουμε το κρέας να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία.
Σημειώσεις Εναλλακτικά αντί για τηγάνισμα, ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο.
Η συνταγή παρουσιάστηκε από τον κο Ηλία Μαμαλάκη στο επεισόδιο “Μπουκιά & Συγχώριο” στη Σάμο.