fbpx

Μπακλαβάς καρπάθικος

4.1K

Κάρπαθος  ο άγριος παράδεισος! Ορεινή και βραχώδης με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση , γραφικά ορεινά χωριά, ατέλειωτα μονοπάτια , αμμουδερές παραλίες και διαδρομές με εντυπωσιακή θέα στο πέλαγος.

Η κουζίνα της  γεμάτη από παραδοσιακές συνταγές. Οι γυναίκες του νησιού μέχρι και σήμερα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές πλάθουν και φουρνίζουν το φημισμένο ψωμί τους σε φούρνο παραδοσιακό και σε πολλές εκδοχές. Μακαρούνες (χειροποίητα ζυμαρικά) , κρέας οφτό ,μανούλι (κατσικίσιο τυρί), κολοκυθοανθοί ,ζιμπίλια, ξεροτήξανα, κρίθαμο, γλυκά του κουταλιού και μπακλαβάς καρπάθικος είναι μόνο κάποιοι από τους μικρούς θησαυρούς της ντόπιας παράδοσης!

Ο Καρπάθικος μπακλαβάς είναι ιδιαίτερος γιατί χρησιμοποιούν λάδι αντί βούτυρο ,τηγανίζουν τη ζύμη και ρίχνουν από πάνω τριμμένη μαστίχα.

Μπακλαβάς καρπάθικος

Υλικά

  • 2 ½ κιλά Αλεύρι σταρένιο
  • 2 ½ ποτήρια Ελαιόλαδο
  • 3 ½ ποτήρια Νερό
  • 2 πορτοκάλια χυμός
  • Κανέλα
  • Μαστίχα
  • 2 κ.σ. Αλάτι

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι Μέλι
  • 1 ποτήρι Ζάχαρη
  • 2 ποτήρια Νερό
  • 1 Λεμόνι χυμός και η φλούδα

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε  2 ½ κιλά αλεύρι σιταρένιο με το κόσκινο του μπακλαβά και περνάμε μόνο το ψιλό αλεύρι σε μία λεκάνη. Συνεχίζουμε με το ελαιόλαδο. Το ρίχνουμε σε  άλλη λεκάνη μαζί με το νερό και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, το αλάτι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα.
  • Ρίχνουμε το υγρό λίγο-λίγο στην λεκάνη που είναι το αλεύρι και ζυμώνουμε σιγά-σιγά με τρόπο που η ζύμη να είναι ξερή σαν του ψωμιού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Αφού το ζυμώσουμε καλά παίρνουμε ένα κομμάτι που να χωράει στη παλάμη μας και την τρίβουμε 10 λεπτά το λιγότερο, στο σοφρά (χαμηλό τραπέζι σε σχήμα κυλίνδρου) αλλιώς στο τραπέζι μας.
  • Το κομμάτι αυτό το κάνουμε σαν μια στρογγυλή πίττα και το ανοίγουμε σε φύλλο με το ξυλίκι (πλάστης). Κατόπιν  το τυλίγουμε στο ξυλίκι και αφού το ξεπεράσουμε μένει το φύλλο  και το κόβουμε σε κομμάτια λοξά. Τις δίπλες του κομματιού, τις ενώνουμε στις άκρες και τις σφίγγουμε για να γίνει σωστό το σχήμα του μπακλαβά (δηλαδή ρομβοειδές).
  • Βάζουμε στη φωτιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι  με λάδι και όταν “κάψει” ρίχνουμε μέσα τους μπακλαβάδες. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετό έτσι ώστε να καλύπτονται ολόκληροι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια, τα μελώνουμε σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αποσύρουμε, σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τριμμένη μαστίχα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close