fbpx

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας, σκορδαλιά από αβοκάντο και μους λευκού ταραμά. Συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη

3.1K

Το απόλυτο πιάτο για να γιορτάσουμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος. Μοσχοβολιστός με αφράτο κουρκούτι , τον περιμένουμε όλοι κάθε χρόνο πως και πως.

Η συνταγή δια χειρός chef Στράτου Ιωσηφέλλη για τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας, ταραμοσαλάτα και σκορδαλιά από αβοκάντο είναι ιδαίτερη και πεντανόστιμη.

Servings 3
Προετοιμασία 40 minutes
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • Για τον μπακαλιάρο
  • 1 κιλό μπακαλιάρος φρέσκος ή παστός
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το κουρκούτι
  • 250 γρ αλεύρι
  • 15 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml μπύρα
  • 10 γρ μέλι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 5 γρ καπνιστή πάπρικα
  • 5 γρ κάρδαμο , τριμμένο
  • 5 γρ αστεροειδή γλυκάνισο τριμμένο
  • Για την ταραμοσαλάτα
  • 150 γρ ταραμά
  • 200 γρ ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, μουσκεμένη και καλά στραγγισμένη
  • 180 γρ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ψιλοκομμένο
  • 59 γρ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο μόνο το λευκό μέρος
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 240 γρ ελαιόλαδο
  • Για την σκορδαλιά
  • 350 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ αβοκάντο
  • 100 γρ φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 20 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 30 γρ σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 20 ml χυμό λεμονιού
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προετοιμασία του μπακαλιάρου: Πλένουμε τον μπακαλιάρο και με ένα μαχαίρι προσεκτικά, βγάζουμε το δέρμα. Κόβουμε σε κομμάτια που θέλουμε και πλένουμε ξανά. Βάζουμε το ψάρι πάνω σε πετσέτα και ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, να φύγει η υγρασία.
  • Για το κουρκούτι: Σε μπολ ρίχνουμε τη μπύρα, το αλάτι, το μέλι, τα μπαχαρικά, το πιπέρι και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός.
  • Ψήσιμο μπακαλιάρου: Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Για την ταραμοσαλάτα: Βάζουμε τον ταραμά με το μισό χυμό λεμονιού και τα κρεμμύδια στο μπλέντερ.Τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί ο ταραμάς μας. Προσθέτουμε την ψίχα ψωμιού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Ρίχνουμε όσο λάδι χρειάζεται σιγά-σιγά εναλλάξ με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ενώ χτυπάμε το μείγμα συνεχώς μέχρι να πήξει και να έχουμε μια υφή όπως της μαγιονέζας.
  • Για την σκορδαλιά: Βράζουμε τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα μας και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Στράτος Ιωσηφέλλης Chef 
 
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close