Ο μουσακάς μπορεί να θεωρηθεί ένα καλοκαιρινό φαγητό λόγω εποχικότητας υλικών (μελιτζάνας και κολοκυθιού) αλλά δεν παύει να αποτελεί λαχταριστό πιάτο όλο το χρόνο.
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές μελιτζάνες είναι εξίσου νόστιμες και το χειμώνα (ιδιαίτερα εκείνης της Κρήτης) αλλά και τα κολοκυθάκια ακόμη υπάρχουν στην αγορά προτείνουμε έναν “διαφορετικό” μουσακά χωρίς κρέας, αλλά και χωρίς την κλασική και “βαριά” κρέμα μπεσαμέλ.
Έναν ουσιαστικά vegan μουσακά, ο οποίος φτιάχνεται με πατάτα ,μελιτζάνα , κολοκυθάκια, σάλτσα ντομάτας και κρέμα φάβας.
Χρειαζόμαστε πατάτες ,μελιτζάνες κολοκυθάκια, μια σάλτσα ντομάτας και φάβα.
Βασίλης Παπικινός
Διαδικασία
Τηγανίζουμε τις φέτες πατάτας, μελιτζάνας και κολοκυθιού όπως ακριβώς κάνουμε με τον κλασικό μουσακά και τις αφήνουμε να αποστραγγίξουν πολύ καλά από το λάδι.
Ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας με λίγο κρεμμύδι και βασιλικό η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστη. Εν συνεχεία ετοιμάζουμε τη φάβα σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού της ΧΩΡΙΣ κρεμμύδι αλλά με λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ελάχιστο κύμινο (αν μας αρέσει)
Τοποθετούμε τις πατάτες πρώτα σε ταψί ή σε ατομικές φόρμες ή πυρίμαχα σκεύη, έπειτα μια λεπτή στρώση κρέμα φάβας και κατόπιν μια στρώση κολοκυθάκια φέτες.
Προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και έπειτα τις μελιτζάνες. Αν θέλουμε λίγο περισσότερο “πλούσια” γεύση προσθέτουμε λίγη ακόμη σάλτσα. Καλύπτουμε με κρέμα φάβας και ψήνουμε σε φούρνο στους 180° για 20′.
Σημειώσεις
Προσοχή δεν πρέπει να ψήσουμε παραπάνω γιατί η κρέμα φάβας θα χάσει την υγρασία της και θα γίνει αρκετά στεγνή.
Τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ελλείψει κιμά φροντίζουμε να τα κόψουμε σε λίγο πιο χοντρές φέτες από ότι συνηθίζουμε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Βασίλης Παπικινός Chef