fbpx

Μισοκοφτή από φραγκόσυκα. Παραδοσιακή συνταγή Σύμης, δια χειρός Πόπης Τσαβαρή

247

Υπέροχο γλύκισμα με χυμό από ώριμα φραγκόσυκα. Το φραγκόσυκο έχει ευεργετικές ιδιότητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο.

Μισοκοφτή λέμε τη μουσταλευριά στη Σύμη που τη φτιάχνουμε με μάτζαλη ( νισεστέ), κι εκτός από φρέσκια τη κάνουμε και ” ξερή” για το χειμώνα. Στο βιβλίο του Φαίδωνα Κακουλέ “βυζαντινών τροφαί και ποτά” αναφέρει ότι…

Στη Σύμη καλείται μισοκοφτή ως κοπτόμενη εις μικρά τετράγωνα ή ρομβοειδή τεμάχια”

Άλλη εξήγηση περί ονομασίας είναι από το ‘κόψιμο’ του μούστου με στάχτη. 

“Πόπη Τσαβαρή”

 

Υλικά

Φραγκόσυκα 3 κιλά

Αρμπαρόριζα  4-5 φύλλα

Ζάχαρη 1/2 ποτήρι

Νισεστές 1 ποτήρι

Γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση 

Πλένουμε τα φραγκόσυκα κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγουν τ’ αγκάθια. Μ’ ένα πιρούνι πιάνουμε το φραγκόσυκο και μ’ ένα μαχαίρι χαράζουμε δεξιά αριστερά και μια στη μέση το κάθε φρούτο και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.

Ρίχνουμε νερό ίσα που να τα σκεπάζει και 4-5 φύλλα πατριάρχη (αρμπαρόριζα) τα βράζουμε αρκετά ώστε να μαλακώσουν και να βγει ο χυμός τους (με καπάκι την κατσαρόλα). Αφού βράσουν τα βάζουμε σε σουρωτήρι κι έχοντας από κάτω μια λεκανίτσα  τα πατάμε καλά με μια κουτάλα.

Κατόπιν παίρνουμε το ζωμό, το βάζουμε σε τουλπάνι ( πανί λίγο πιο χοντρό από γάζα που χρησιμοποιείται στη τυροκομία) και τον φιλτράρουμε. Μετράμε πέντε ποτήρια χυμό.

Τα τέσσερα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μισό ποτήρι ζάχαρη να βράσουν. Στο ένα ποτήρι που κρατήσαμε (που πρέπει να είναι κρύο) διαλύουμε ένα ποτήρι νισεστέ. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και το νισεστέ στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα 3-4 λεπτά προσεκτικά για να μη σβολιάσει. Σερβίρουμε σε μπολάκια και ρίχνουμε από πάνω τριμμένο μιστοκάρφι (γαρύφαλλο).

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πόπη Τσαβαρή

Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης · τα ήθη και τα έθιμα της.

Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”.

Συνταγές της κυρίας Πόπης Τσαβαρή στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/groups/414846478563059

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close