Έργο τέχνης αλλά και πολύ εύκολη η μυκονιάτικη μελόπιτα ,γεμιστή με τυροβολιά ή τροβολιά μοσχοβολάει μέλι και κανέλα.
Αντιπροσωπευτική πίτα του νησιού, που πρωταγωνιστεί μαζί με τα τσιμπητά, τα ραφιόλια, την κρεμμυδόπιτα και τη χορτόπιτα, στην κουζίνα της Σαρακοστής.
Φτιαγμένη από μία σπουδαία “μαστόρισσα” την κα Μαρία Ι. Χανιώτη και στολισμένη τόσο περίτεχνα που θα τη ζήλευαν τα καλύτερα κεντίδια.
Υλικά
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Λάδι 1/2 ποτ. κρασιού
Ξίδι 3 κουτ. σούπας
Αλάτι λίγο
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Σημείωση: Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο περισσότερο γίνεται, ιδανικά μία μέρα στη συντήρηση του ψυγείου
Για τη γέμιση
Τυροβολιά 1 κιλό (η τυροβολιά είναι ανάλατο λευκό τυρί, με μαλακή υφή και υπόξινη έως ελαφρά ξινή γεύση)
Ζάχαρη 1 ποτ. νερού
Μέλι 3 κουτ. σούπας
Κανέλα 3 κουτ. σούπας
Αβγό 1 (ή 2 αβγά εάν η τυροβολιά είναι πιο στεγνή)
Βανίλιες 2
Εκτέλεση
Την προηγούμενη ημέρα κάνουμε τη ζύμη μας για το φύλλο, αφού δουλέψουμε πολύ καλά για να γίνει μια μαλακή, όμορφη ζύμη. Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε μία λεκάνη. Κρατάμε ένα μέρος της ζύμης κατά μέρος – περίπου μια μεγάλη χούφτα , για να την χρησιμοποιήσουμε στο στόλισμα. Διαιρούμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο.
Τοποθετούμε, αφού ανοίξουμε φύλλο με το ένα μέρος της ζύμης, στον πάτο του ταψιού, προσθέτουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Στολίζουμε όπως μας αρέσει. Μετά το στήσιμο στο ταψί βάζουμε από πάνω ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45’ περίπου στους 160 C με αέρα. Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο και η πίτα είναι ακόμη ζεστή περιμένουμε 5′ και περιχύνουμε με το μέλι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η συνταγή στον σύνδεσμο: