Μικρά γλυκά λυχναράκια με φρέσκο ντόπιο τυρί!
Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης που μοιάζει με …κέντημα. Η παράδοση θέλει να έχει κάθε μελιτίνι περιμετρικά τουλάχιστον 40 τσιμπήματα – βοηθούν να συγκρατηθεί το τυρί στο κέντρο και να είναι η ζύμη τραγανή – όσο δε περισσότερα κάνουν τόσο καλύτερα ξέρουν την τέχνη.
Παραδοσιακά τα έφτιαχναν την Μ.Πέμπτη με ζύμη που περίσσευε από το ψωμί ,χλωρή – ντόπιο κατσικίσιο τυρί – μαστίχα και ντόπιο αγνό θυμαρίσιο μέλι .
Η Παράδοση θέλει και στα άλλα νησιά του Αιγαίου να φτιάχνουν το Πάσχα οι νοικοκυρές παρόμοια γλυκά .Οπως :
Στην Ανάφη κάνουν τα μελιτερά με τη διαφορά ότι εκεί χρησιμοποιούν λεπτό σιμιγδάλι στη γέμιση και όχι αλεύρι.
Στη Μύκονο κάνουν τη μελόπιτα με τυροβολιά , μέλι και κανέλα, ένα έργο τέχνης.
Στη Σύρο από τα πολύ παλιά χρόνια που έχει περάσει απο γενιά σε γενιά, κάνουν τη γλυκιά τυρόπιτα με ντόπια συριανά τυριά.
Στην Κίμωλο κάνουν μια γλυκιά τυρόπιτα σαν της Σύρου, αλλά χωρίς φύλο.
Στην Τήνο κάνουν τα τσιμπητά – μικρά ανοιχτά πουγκιά, με ντόπιο τυρί, κανέλα και γαρίφαλο και γλυκιά τυρόπιτα .
Στη Σίφνο, κάνουν τη μελόπιτθα, με μυζήθρα και ζύμη μόνο στη βάση.
Στην Αστυπάλαια κάνουν τις λαμπρόπιτες, ζυμωμένες με φρέσκο βούτυρο και γέμιση από χλωρή και ζαφορά.
Στη Σύμη κάνουν τα παραδοσιακά τουρτάκια με τυρί.
Στην Κάλυμνο και στην Κάσο κάνουν τις τούρτες – μικρές πίτες με φρέσκια μυζήθρα –
Στην Κω κάνουν τα κατημέρια – γλυκιές τυρόπιτες με σιρόπι –
Στην Πάτμο κάνουν την αφράτη πατινιώτικη τυρόπιττα με γέμιση από πολλά αβγά και πατινιώτικο τυρί.
Μελιτίνια Σαντορίνης
Υλικά
- 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
- 3 αβγά
- 1 κιλό ζάχαρη
- 250 γρμ αλεύρι
- 1 φακ. μαστίχα σε σκόνη
- ΦΥΛΛΟ
- 500 γρμ αλεύρι
- 1 κουτ.σούπας λάδι
- νερό όσο χρειαστεί η ζύμη για να μην κολλάει στα χέρια.
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Περνάμε απο τον μύλο του πουρέ τη μυζήθρα ,προσθέτουμε, τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλεύρι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε λεπτό φύλλο , κόβουμε στρογγυλά κομμάτια και στη μέση κάθε κομματιού, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Με οδοντογλυφίδα, κάνουμε τσιμπήματα γύρω – γύρω στο φύλλο και ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 200 C μέχρι να ροδίσουν.
- Η συνταγή είναι από την κυρία Μαρία Ξαγοράρη από τη Σαντορίνη.