Η λέξη «μελεκούνι» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις «μέλι» + «κούννα» και περιγράφει τα δύο κύρια συστατικά του γλυκίσματος: το μέλι και τις κούννες (τους σπόρους) σουσαμιού.
Το μελεκούνι είναι ένα γλύκισμα της Ρόδου που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία και παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Τα τελευταία χρόνια, το γλύκισμα έχει τυποποιηθεί και έχει γίνει γνωστό και εκτός της Ρόδου, πωλούμενο σε πολλά καταστήματα ως ένα θρεπτικό σνακ.
Η σημαντικότερη επίσημη αναγνώριση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Ρόδο (26/9/2010), για την παρασκευή του μεγαλύτερου μελεκουνιού στον κόσμο, το οποίο καταχωρήθηκε στο Guiness World Records ως «The longest melekouni, traditional Rhodian dessert…», ενώ στη συνέχεια, πιστοποιήθηκε ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνταγή από τον chef Μιχάλη Π. Μπακίρη είναι απλή και πολύ απολαυστική και θα την λατρέψουμε!
Μελεκούνι Ρόδου
Υλικά
- 850 γρμ μέλι
- 125 γρμ ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρμ σουσάμι αλεσμένο
- 750 γρμ σουσάμι ολόκληρο
- 65 γρμ νερό
- 1/4 ξυσμα ενός λεμονιού
- 1/4 ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα βανίλια
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
Εκτέλεση
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι, στη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το μίγμα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο σιρόπι το σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και την βανίλια.
- Βρέχουμε ένα ταψί με ροδόνερο και ρίχνουμε από πάνω το μίγμα του παστελιού. Με λαδωμένα χέρια το χτυπάμε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και μετά με βρεγμένο πλάστη ή βέργα το ισιώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος, περίπου 1 εκ.
- Όταν μισοκρυώσει, κόβουμε το μελεκούνι στο σχήμα που επιθυμούμε.
- Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!Μιχάλης Π.Μπακίρης Chef