fbpx

Μαύρο πιλάφι με σουπιά και άγρια χόρτα από τους Λειψούς. Δια χειρός chef Άγγελου Κολιγλιάτη

2.8K

Είναι κάπως ιδιαίτερο αυτό το μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων. Αν και ελάχιστα γνωστό στο Ελληνικό ταξιδιωτικό κοινό, η Λιψός ή το Λιψό όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το μεγαλύτερο νησάκι του μικρού αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος που εντοπίζεις στο χάρτη κάπου ανάμεσα στην Πάτμο και στη Λέρο.

Οι ντόπιοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μελάνι της σουπιάς είναι από τις πιο νόστιμες πρώτες ύλες καθώς ταιριάζει απόλυτα φυσικά με το ρύζι ,ειδικά όταν γίνει  πάντρεμα με  άγρια χόρτα του βουνού το αποτέλεσμα είναι μοναδικό

“Άγγελος Κολιγλιάτης”

Servings 4
Προετοιμασία 1 hour
Μαγείρεμα 1 hour

Υλικά

  • 700 γρμ φρέσκιες σουπιές με το μελάνι 
  • 40 γρμ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 20 γρμ ξύδι
  • 40 γρμ λευκό κρασί
  • 150 ml νερό
  • Μάραθος
  • 150 γρμ ρύζι μακρύκοκκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 γρμ άγρια χόρτα βρασμένα σε αλατισμένο νερό (βρούβες ,ζοχός, καυκαλήθρα, ραδίκια)

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές αφαιρούμε τα πλοκάμια και καθαρίζουμε. Από το εσωτερικό της κοιλότητας της σουπιάς αφαιρούμε τους σάκους με το μελάνι και τους βάζουμε σε ένα μπολ με νερό . Κόβουμε την σουπιά σε λωρίδες.
  • Σε μια κατσαρόλα πλασοτέ με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε την σουπιά και την δάφνη και μαγειρεύουμε μέχρι  να αρχίσει η σουπιά να αλλάζει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί  αφήνουμε να ρεντουίρει ,προσθέτουμε το νερό ,αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά .
  • Ρίχνουμε το μελάνι και το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, μάραθο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15' ακόμα. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ανάλογα με τα άγρια χόρτα.
    Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
    Άγγελος Κολιγλιάτης Chef
Γεύμα: Κυρίως πιάτο
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close