Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο!
Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο γλυκό που φτιάχνουν από αλεύρι και νερό σε στρογγυλά κομμάτια και ψήνουν σε θερμαινόμενο μάρμαρο – παλαιότερα σε φωτιές στις πλατείες, τώρα πλέον με την οικογένεια στα σπίτια -.
Το σερβίρουν ζεστό με μέλι και κανέλλα σε συγγενείς και φίλους με την πίστη πως οι ευχές τους για την νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν.
Την επόμενη μέρα , ανήμερα των Θεοφανείων συνηθίζουν να τρώνε τους “μαρμαρίτες” με διαφορετικό τρόπο. Τους βουτάνε» σε αυγό και εν συνεχεία τους τηγανίζουν σε χοιρινό λίπος.
Αλεύρι 4 φλιτζάνιαΝερό 1 φλιτζάνι
Σόδα 1 κουτ.γλυκού
Μπέικιν 2 κουτ.γλυκού – αντί για σόδα –Μέλι ή πετιμέζι