fbpx

Μαρμαρίτες ή φωτόπιτες: Το παραδοσιακό γλυκό, παραμονή των Φώτων στην Κω

354

Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κω  και στην Λήμνο ένα πολύ παλιό έθιμο!
Οι κάτοικοι τηρώντας την παράδοση, ετοιμάζουν την παραμονή των Θεοφανείων ένα πολύ αγαπημένο γλυκό που φτιάχνουν από αλεύρι και νερό σε στρογγυλά κομμάτια και ψήνουν σε θερμαινόμενο μάρμαρο – παλαιότερα σε φωτιές στις πλατείες, τώρα πλέον με την οικογένεια στα σπίτια -.

Το σερβίρουν ζεστό με μέλι και κανέλλα σε συγγενείς και φίλους με την πίστη πως οι ευχές τους για την νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν.

Την επόμενη μέρα , ανήμερα των Θεοφανείων συνηθίζουν να τρώνε τους “μαρμαρίτες”  με διαφορετικό τρόπο. Τους βουτάνε» σε αυγό και εν συνεχεία τους  τηγανίζουν σε χοιρινό λίπος.

Υλικά

Αλεύρι 4 φλιτζάνιαΝερό 1 φλιτζάνι

Σόδα 1 κουτ.γλυκού

Μπέικιν 2 κουτ.γλυκού  – αντί για σόδα –Μέλι ή πετιμέζι

Eκτέλεση
Αναμειγνύουμε τα υλικά όλα μαζί, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 30′ .Την κόβουμε  σε 8-10 κομμάτια και φτιάχνουμε στρογγυλές πιτούλες. Τις ψήνουμε  σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και τέλος τις περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close