fbpx

Μαντινάδες δια χειρός pastry chef Νικόλα Κουλέπη από τη Ρόδο

2.3K

Οι μαντινάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου με χειροποίητο σπιτικό φύλλο, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο και σιρόπι μελιού . Θυμίζει μπακλαβά και το προσφέρουν σαν κέρασμα στις γιορτές όπως του Αγ. Ανδρέα , Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αλλά και σε κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Νικόλας Κουλέπης

Σε κάθε νησί του Αιγαίου γιορτάζονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αλλά με διαφορετικά έθιμα. Σε ορισμένα χωριά της Ρόδου ήταν έθιμο να επισκέπτονται το βράδυ των Χριστουγέννων, τα σπίτια όσων γιορτάζουν κάνοντας έναν κύκλο επισκέψεων σε όσους γιορτάζουν την επόμενη μέρα.


Ανήμερα των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Ρόδου συνήθιζαν και συνηθίζουν να πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία. Και αμέσως μετά να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες για τις γιορτινές ευχές.


Κύριο φαγητό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν και παραμένει εκτός της γαλοπούλας τα τελευταία χρόνια, το χοιρινό κρέας. Από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά ήταν και τα γιαπράκια δηλαδή τα παραδοσιακά ντολμαδάκια που δεν έλειπαν από το τραπέζι. Τα δε γλυκά, εκτός από τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα, ήταν οι δίπλες. Οι οποίες εξακολουθούν να παρασκευάζονται και σήμερα.


Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά ακόμα χωριά το «Χριστόψωμο» είναι το πρόσφορο που πάνε τα Χριστούγεννα στον παπά. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται από το βράδυ της παραμονής. Στο κέντρο τοποθετούν το Χριστόψωμο και δίπλα το μέλι με πολλούς ξηρούς καρπούς.


Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα που και σήμερα διατηρείται είναι το εθιμο της μπουλουστρίνας. Μικρά παιδιά επισκέπτονται τους συγγενείς τους και παίρνουν χρήματα σαν δώρο, που ονομάζεται μπουλουστρίνα. Το έθιμο αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της Δωδεκανήσου.

Μαντινάδες

Προετοιμασία 1 hour

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 1/2 ποτήρι νερό περίπου
  • Κάνουμε μείγμα από:
  • 200 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 200 γρ καρύδια τριμμένα
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα τριμμένη
  • 2 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • Σιρόπι
  • 200 γρ μέλι θυμαρίσιο
  • 30 γρ ανθόνερο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
  • Κόβουμε σε κομμάτια 100 γρ περίπου και με το ματσόξυλο ανοίγουμε σε λεπτό μακρόστενο φύλλο( δεν χρειάζεται αλεύρι για να ανοίξει) Με το μαχαίρι κόβουμε κάθε φορά 3-4 μακριές λεπτές λωρίδες. Τις πιάνουμε μαζί και τις γυρίζουμε κυκλικά. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις βάζουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
  • Για το σιρόπι βάζουμε να πάρει μία βράση το μέλι με το ανθόνερο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.Βουτάμε μέσα τις μαντινάδες, τις βγαζουμε από το σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με το μείγμα με τα τριμμένα αμύγδαλα και καρύδια.
  • Συνταγή από το βιβλίο "Μακριά Μυρωδιά" του chef και ερευνητή της Ροδίτικης κουζίνας Γιώργου Τρουμούχη

Σημειώσεις

   Νικόλας Κουλέπης
Ο Νικόλας Κουλέπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Εκεί τελείωσε την φοίτηση του στο Λύκειο με τον αδελφό του Μανώλη όπου οι σπουδές τους αφορούσαν πληροφορική.
Μια τυχαία ενασχόληση όμως ενα καλοκαίρι στη κουζίνα ξενοδοχείου σαν βοηθός ζαχαροπλάστη, αλλά και το επόμενο καλοκαίρι σε διαφορετικό ξενοδοχείο και σε ζαχαροπλαστείο του νησιού τον έκαναν να συνειδητοποιήσει την αγάπη του για την ζαχαροπλαστική. “Με θυμάμαι από πολύ μικρό να βοηθώ τη μητέρα μου, ανεβαίνοντας στο σκαμπό και φτιάχνοντας κέικ. Το πρώτο δικό μου κέικ το έκανα σε ηλικία μόλις 6 ετών”
Ακολούθησαν σπουδές στην Le Monde Αθήνας και έτσι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του.
Εργάστηκε σε ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία σε Αθήνα και νησιά του Αιγαίου. Το καλοκαίρι του 2012 στο Lindian Village της Ρόδου όπου εργαζόταν γνώρισε την Γαλλίδα σύζυγο του Pauline η οποία εργαζόταν εκεί και τον παρακίνησε να πάει στο Βέλγιο.
Εκεί εργάστηκε αρχικά σαν ζαχαροπλαστης σε εστιατόρια – ένα από αυτά με 2 αστέρια Μισελέν – μαθαίνοντας ταυτόχρονα και την γαλλική γλώσσα. Το 2018 άνοιξε τον δικό του χώρο, το ζαχαροπλαστείο που φέρει το ονοματεπώνυμο του και φυσικά την υπογραφή του σε όλες τις γλυκές του δημιουργίες. Το Patisserie Nikolas Koulepis.
Είναι πλέον ο Ελληνας ζαχαροπλάστης των Βρυξελλών, όπου καθημερινά εκατοντάδες
Έλληνες του Βελγίου αλλά και Βέλγοι, Γάλλοι κ.α. επισκέπτονται το ζαχαροπλαστείο του για να γευθούν τα γλυκά του.
Εκτός από τα κλασικά βελγικά γλυκά, φημίζεται για τα ελληνικά παραδοσιακά μας όπως το τσουρέκι, το γαλακτομπούρεκο, την πορτοκαλόπιτα, το ραβανί, την καρυδόπιτα, το εκμέκ κανταΐφι και τον μπακλαβά. Και φυσικά τα χριστουγεννιάτικα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα τιμώντας πάντα την Πατρίδα του και προσπαθώντας οι πρώτες ύλες να είναι από ντόπια προϊόντα από την Ελλάδα.
“Αυτό που κάνει ξεχωριστό το ζαχαροπλαστείο στο Βέλγιο, είναι πως έχει ταυτότητα ελληνική. Γιατί οι Βέλγοι και οι Γάλλοι εκτός από τα δικά τους, γνώρισαν και αγάπησαν τα δικά μας παραδοσιακά γλυκά που για μένα είναι από τα ωραιότερα στον κόσμο” τονίζει ο Νικόλας.
Γεύμα: Γλυκά, Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close