Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του Μαντί. Το Ποντιακό, το Μικρασιάτικο, το Αρμένικο…
Λιγότερο γνωστό, αλλά εξαιρετικά νόστιμο είναι αυτό της Σαμοθράκης. Μία από τις παραδοσιακές λιχουδιές του νησιού, όχι πολύ εύκολο στην παρασκευή, αλλά αξίζει τον κόπο!
Μαντί Σαμοθράκης
Υλικά
- Για το ζωμό
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
- αλάτι/πιπέρι
- Για τη γέμιση
- ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300 γρ κιμάς ψιλοκομμένος
- μαϊντανός ψιλοκομμένο
- μπαχάρι
- 1 μπολάκι ρύζι
- Για το φύλλο
- 600 γρ αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ σούπ ξύδι
- νερό όσο χρειαστεί
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τον ζωμό: Σε κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά. Αφήνουμε να σοταριστούν καλά, ενώ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε για λίγο να ψηθούν.Ρίχνουμε ένα μπολάκι νερό και ένα μπολάκι ρύζι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει το φαγητό και να πιεί τα υγρά του. Αφήνουμε στην άκρη την γέμιση.
- Ετοιμάζουμε το φύλλο: Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι, νερό και ζυμώνουμε με το χέρι. Βάζουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη για 10' να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε στη μέση, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε ένα φύλλο.
- Κόβουμε το φύλλο σε μικρά τετραγωνάκια και βάζουμε από μια κουταλίτσα από τη γέμιση του κιμά στο κάθε τετραγωνάκι. Κλείνουμε τη γέμιση με τη ζύμη δίνοντας σχήμα πουγκιού. Τοποθετούμε το πουγκάκι σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη ή η γέμιση . Με ένα πινελάκι βάζουμε λάδι στα πουγκάκια.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο για ½ περίπου ώρα στους 200 C. Μόλις ψηθούν, τα περιχύνουμε με το ζωμό που ετοιμάσαμε στην αρχή και περιμένουμε περίπου 15-20' να τραβήξουν πριν τα σερβίρουμε.