fbpx

Μακαρόνια με μπελτέ και σκόρδο. Δια χειρός Βασίλη Παπικινού από τη Μήλο

3.2K

Μήλος!

Το νησί παλέτα χρωμάτων, το νησί του Κλέφτικου, του Σαρακήνικου και των υπολοίπων 80 παραλιών. Το νησί της Αφροδίτης ,του οψιδιανού, των κατακομβών και των ορυχείων. Το νησί για τους ερωτευμένους και τις οικογένειες”

Με πολύ μεγάλη επιρροή από τους ενετούς για ολόκληρες εκατονταετίες, με σαφείς κρητικές επιρροές από τους Κρήτες – μετά τον εποικισμό του Αδάμαντα άπιστους Σφακιανούς τον περασμένο αιώνα-, με τους Πειρατές και το εμπόριο που αναπτύχθηκε η Μηλεϊκη γαστρονομική παράδοση και κουζίνα απέκτησε όπως είναι φυσικό τα ανάλογα στοιχεία που θα επηρέαζαν την εξέλιξη της μέσα στο χρόνο.

Σημείο αναφοράς τα τυριά της τα φαινόμενα με το αιγοπρόβειο γάλα(στην συντριπτική τους πλειοψηφία η με κατσικίσιο γάλα) κορυφαίο τυρί το περίφημο λαδοτύρι της σπηλιάς η  η αλλιώς και η απλούστερα για τους μηλιούς το ντόπιο η ξερό τυρί δυνατή, πικάντικη γεύση, επιτραπέζιο η τριμμένο στα μακαρόνια και ακόμη γευστικότατο μέσα στα Μηλεικα “πιταράκια ” τυροπιτάκια δηλαδή με χειροποίητο ζυμάρι κρεμμύδι και δυόσμο.

Λιγότερο πικάντικη και δυνατή από τολαδοτύρι, μικρότερης ωρίμανσης και λιγότερο συμπαγές τυρί είναι η μανούρα. Επιτραπέζια η τηγανιτή σαγανάκι, με αυγά στο τηγάνι σαν ομελέτα, και μέσα στα πιταράκια γέμιση η περίφημη μανουρόπιτα που προσφέρεται την Κυριακή της Τυρινής .Τρίβεται πάνω από τα μακαρόνια πάνω από  ένα ακόμη παραδοσιακό πιάτο της Μήλου ,τις τηγανιτές μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα.

Με τον περίφημο Μηλέϊκο μπελτέ από ντομάτες, το Μηλέικο ελαιόλαδο και τις ντόπιες πατάτες από τη Ζεφυρία η τον Προβατά στον φούρνο η ακόμη καλύτερα στον ξυλόφουρνο ακόμη με φρέσκια ρίγανη, θρούμπι η θυμάρι και μπόλικο λεμόνι….

Περισσότερα στο άρθρο: https://www.otoposmas.gr/%ce%b7-%ce%b1%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%ad%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%b2/

Τρία καθημερινά και διαχρονικά υλικά τα μακαρόνια το σκόρδο και ο Μηλέικος μπελτές με την προσθήκη ελάχιστου ελαιόλαδου, μπαίνουν στη συνταγή που μας προτείνει ο Βασίλης Παπικινός chef και ιδιοκτήτης του “Αλευρόμυλος – Κυκλαδίτικη κουζίνα” στη Μήλο  για να δημιουργήσουμε ένα γευστικό και παραδοσιακό πιάτο.

Το πιάτο αυτό είναι μια γρήγορη και ταυτόχρονα γευστική εμπειρία που συνδυάζει την απόλυτη απλότητα αλλά και την έντονη γεύση των υλικών”

“Βασίλης Παπικινός”Chef

Υλικά

Μακαρόνια Νο 5 1 πακέτο 500 gr

Ελαιόλαδο 3 κουταλιες σούπας  έξτρα παρθένο

Μπελτές Μηλέικος 2 γεμάτες κουταλιές σούπας

Σκόρδο 3-4 δοντάκια (εξαρτάται από την ένταση που θέλουμε να έχει γευστικά η σάλτσα μας,εγώ κάποιες φορές βάζω και 1-2 παραπάνω)

Νερό 1/2+ φλυτζάνι  από αυτό που χρησιμοποιούμε για να βράσουμε τα μακαρόνια

Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε βραστό και αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο βρασμού στις οδηγίες μαγειρέματος (πρέπει να κρατάνε λίγο ,αυτό που λένε στη γλώσσα της μαγειρικής al dente). Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1/2 – 3/4 φλυτζάνι από το νερό που τα βράσαμε.

Σε ένα τηγάνι εν τω μεταξύ σοτάρουμε ελαφρά τα δοντάκια σκόρδο που έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για 1 λεπτό με το ελαιόλαδο και κατόπιν προσθέτουμε τον μπελτέ. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό από το βρασμό της πάστας και έτσι πετυχαίνουμε να “σπάσει’ δηλαδή να ρευστοποιηθεί ο μπελτές μας.

Προσθέτουμε άμεσα τα μακαρόνια ,ανακατεύουμε καλά καλά να απλωθεί παντού η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως. Τρώγονται έτσι χωρίς τυρί αφού έχουν ήδη μια μοναδική γεύση και ένταση αλλά αν προσθέσουμε και λίγο τριμμένο Μηλέικο τυρί ξερό πετυχαίνουμε το απόλυτο καλοκαιρινό Μηλέικο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Βασίλης Παπικινός chef

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close