Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Πάσχα . Είναι η παλαιότερη και η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας , η οποία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις που μπορούμε να φάμε ψάρι.
Η πρώτη είναι ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική.
Η δεύτερη εξαίρεση είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική γιορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί. Κατάλυση του λαδιού επιτρέπεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό.
Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.
Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί είταν σίγουροι πως θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.
Η συνταγή για τον πεντανόστιμο λεμονάτο μπακαλιάρο με πράσα είναι μια παραδοσιακή παραλλαγή της Καλύμνου από την chef Μαρία Κλήμη και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina
Λεμονάτος μπακαλιάρος με πράσα
Υλικά
- 1 Μπακαλιάρο φιλέτο ξαλμυρισμένος σε μερίδες
- 150 ml Ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο Κρεμμύδι ξερό
- 5 Πράσα κομμένα σε ροδέλες των τριών εκατοστών περίπου
- 1 ρίζα Σέλινο σε ροδέλες των τριών εκατοστών περίπου
- 2 Πατάτες μεγάλες σε ροδέλες του ενός εκατοστού
- Χυμός από 2 Λεμόνια
- 1 κ.σ. Αλεύρι
- Νερό
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το λάδι σε μια πλασωτέ κατσαρόλα και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Συνεχίζουμε με τα πράσα και το σέλινο η το celery και αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Αμέσως μετά στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες της πατάτας , αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20′. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε το καπάκι και απλώνουμε τις φέτες του μπακαλιάρου. Όσο το φαγητό μαγειρεύεται, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον χυμό του λεμονιού με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας λείος χυμός.
- Προσθέτουμε και λίγο από τον ζωμό του φαγητού και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα την οποία ανακινούμε ώστε να ομογενοποιηθεί με το φαγητό. Μαγειρεύουμε για δυο λεπτά ακόμα και σβήνουμε την φωτιά. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε γάστρα .
Καλή επιτυχία
Μαρία Κλήμη chef
https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina/