fbpx

Λαμπρόπιτες Αστυπάλαιας: Από τον pastry chef Νικόλα Σταυλά

1.7K

Η Αστυπάλαια ή “πεταλούδα”του Αιγαίου με τη γραφική  αμφιθεατρική Χώρα, τις θάλασσες με τα βαθιά μπλε νερά και  τους φιλόξενους ανθρώπους είναι γνωστή για την χλωρή (τοπικό ανθότυρο) και τη ζαφορά, το άγριο αυτοφυές σε απόκρημνες βουνοκορφές σαφράν. Τα χρησιμοποιούν σε όλες τις συνταγές τους ,αλμυρές ή γλυκές ( Ταραχτές μακαρούνες, λαζανάκια, κιτρινοκούλουρα, παξιμαδάκια ,γαλατοκούλουρα , πουγκιά Αστυπάλαιας, λαμπρόπιτες) και το ταξίδι στη γεύση δεν τελειώνει..

Οι πασχαλινές Λαμπρόπιτες, ζυμωμένες με φρέσκο βούτυρο και γέμιση από χλωρή και ζαφορά είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Λαμπρής που μας προτείνει ο Νικόλας Σταυλάς pastry chef και ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου “Γλυκιά Αστυπαλιά”

https://www.facebook.com/nik.stavlas

Λαμπρόπιτες Αστυπάλαιας

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό Αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 κιλό Γάλα
  • 1 κ.σ. Αλάτι
  • 1 κ.σ. Baking Powder
  • 1 Αυγό
  • 40 g Μαγιά
  • 120 g Βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 800g g Χλωρή  (τυρί Αστυπάλαιας) ή ανθότυρο
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.σ Πιπέρι
  • 3 gr Zαφορά σαφράν

Επιπλέον υλικά

  • Σουσάμι
  • Μαυροσούσαμο μαυροκούτσι

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια. Καθ’ ένα απ’ αυτά τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα με τον πλάστη και μέσα τοποθετούμε τη γέμιση.
  • Κλείνουμε τα φύλλα από κάθε άκρη σχηματίζοντας τρίγωνα ή τετράγωνα χωρίς να κλείσουμε την πάνω επιφάνειά τους για να φαίνεται η γέμιση. Πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιών.  
  • Αφήνουμε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν. Ψήνουμε στους 180  C σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20’ λεπτά περίπου.

 

Kαλή επιτυχία

Νικόλας Σταυλάς
Pastry shef

Ο Νικόλας Σταυλάς, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στην Αστυπάλαια και pastry chef, αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ζαχαροπλάστες της Ελλάδας. Σπούδασε στο τμήμα ζαχαροπλαστικής του Ι.Ε.Κ. Κω και στη συνέχεια εργάστηκε για το μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο του νησιού για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το 2009 επέστρεψε στην γενέτειρα Αστυπάλαια και άνοιξε το δικό του κατάστημα, τη ‘’Γλυκιά Αστυπαλιά‘’, στα εγκαίνια του οποίου τον τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί διακεκριμένοι chefs και ειδικοί γαστρονομίας. Το 2010 συμμετείχε στο φεστιβάλ ‘’Γεύσης και Παράδοσης‘’ της Πάτμου όπου και βραβεύτηκε.

Το 2012 το ζαχαροπλαστείο του ‘’Γλυκιά Αστυπαλιά‘’ βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε σε ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά φεστιβάλ γαστρονομίας, εκείνο του Νικολάου Τσελεμεντέ στην Σίφνο, παρουσιάζοντας τα τοπικά αστυπαλιώτικα προϊόντα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των εκπροσώπων του τύπου και όχι μόνο.

Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων καθώς και της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει το νησί του σε διάφορα φεστιβάλ γαστρονομίας. Φιλοσοφία του Νικόλα Σταυλά είναι η άριστη διαχείριση της πρώτης ύλης σε πλήρη εναρμόνιση με την τοπική παράδοση.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close