fbpx

Λαζάνια γεμιστά με χλωρή και ζαφορά. Δια χειρός chef Νικόλα Σταυλά από Αστυπάλαια

322

Η Αστυπάλαια ή “πεταλούδα”του Αιγαίου με τη γραφική  αμφιθεατρική Χώρα, τις θάλασσες με τα βαθιά μπλε νερά και  τους φιλόξενους ανθρώπους είναι γνωστή για την χλωρή (τοπικό ανθότυρο) και τη ζαφορά, το άγριο αυτοφυές σε απόκρημνες βουνοκορφές σαφράν.

Τα χρησιμοποιούν σε όλες τις συνταγές τους ,αλμυρές ή γλυκές ( Ταραχτές μακαρούνες, λαζανάκια, κιτρινοκούλουρα, παξιμαδάκια ,γαλατοκούλουρα , πουγκιά Αστυπάλαιας, λαμπρόπιτες) και το ταξίδι στη γεύση δεν τελειώνει..

Τα χειροποίητα λαζάνια σε σχήμα καραμέλας γεμιστά με χλωρή (τοπικό τυρί) και ζαφορά είναι παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας που μας προτείνει ο Νικόλας Σταυλάς pastry chef και ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου “Γλυκιά Αστυπαλιά”

https://www.facebook.com/nik.stavlas

 

Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις

Νερό λίγο

Αλάτι λίγο

Αβγά 4

Για τη γέμιση

Χλωρή 1 κιλό  (τοπικό τυρί που μοιάζει με ανθότυρο)

Ζαφορά-Σκόνη (Κρόκος Κοζάνης)

Πιπέρι λίγο

Αβγό  1

Οδηγίες

Τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και φτιάχνουμε μια σκληρή
ζύμη. Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια.  Καθ’ ένα απ’ αυτά τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα με ειδική μηχανή και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Λιώνουμε τη χλωρή με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αβγό και το πιπέρι. Διαλύουμε την ζαφορά με λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στη γέμιση. Σε κάθε τετράγωνο κομμάτι βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση και τα γεμίζουμε σαν καραμέλα.

Αφήνουμε λίγο χρόνο να στεγνώσουν. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι όταν πάρει βράση. Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα λαζάνια και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα . Όταν τα βγάλουμε, ρίχνουμε πάνω τους μπόλικο ξυσμένο τυρί.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Νικόλας Σταυλάς Pastry chef

Συνταγή Νικόλα Σταυλά:

https://www.otoposmas.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-pastry-chef-%ce%bd%ce%b9/

 

Ο Νικόλας Σταυλάς, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στην Αστυπάλαια και pastry chef, αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ζαχαροπλάστες της Ελλάδας. Σπούδασε στο τμήμα ζαχαροπλαστικής του Ι.Ε.Κ. Κω και στη συνέχεια εργάστηκε για το μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο του νησιού για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Το 2009 επέστρεψε στην γενέτειρα Αστυπάλαια και άνοιξε το δικό του κατάστημα, τη ‘’Γλυκιά Αστυπαλιά‘’, στα εγκαίνια του οποίου τον τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί διακεκριμένοι chefs και ειδικοί γαστρονομίας. Το 2010 συμμετείχε στο φεστιβάλ ‘’Γεύσης και Παράδοσης‘’ της Πάτμου όπου και βραβεύτηκε.

Το 2012 το ζαχαροπλαστείο του ‘’Γλυκιά Αστυπαλιά‘’ βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 συμμετείχε σε ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά φεστιβάλ γαστρονομίας, εκείνο του Νικολάου Τσελεμεντέ στην Σίφνο, παρουσιάζοντας τα τοπικά αστυπαλιώτικα προϊόντα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των εκπροσώπων του τύπου και όχι μόνο.

Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων καθώς και της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει το νησί του σε διάφορα φεστιβάλ γαστρονομίας. Φιλοσοφία του Νικόλα Σταυλά είναι η άριστη διαχείριση της πρώτης ύλης σε πλήρη εναρμόνιση με την τοπική παράδοση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close