fbpx

Λέρος: Ο Γιώργος Μπουλαφέντης μας μιλάει για τον ποδηλατικό Όμιλο Λέρου

2.5K

Ο ποδηλατικός Όμιλος  Λέρου αναδεικνύει τις ομορφιές της μέσα από το ποδήλατο και καθιστά το νησί τον πρώτο Bike friendly νησιωτικό Δήμο στην Ελλάδα.

“Ο ποδηλατικός όμιλος  Λέρου σαν ιδέα υπήρχε αρκετά χρόνια πριν από την δημιουργία του. Το κλίμα και οι συνθήκες δεν ήταν όμως οι κατάλληλες ώστε να ευοδωθεί η σύσταση του. Κάποια στιγμή το 2017 ένας φίλος  έγινε μέλος της Ελληνικής Ορεινής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας,  συμμετέχοντας σε ένα εγχείρημα που χρηματοδότησε ο Ernesto Hutmacher Ιταλοελβετός ( με ποδηλατικό ξενοδοχείο στη Τοσκάνη)  με την εταιρεία  Island Hopping .

Σκοπός ήταν να κατασκευαστούν μονοπάτια  βουνού στη Λέρο όπου επίσης δραστηριοποιείται η εταιρεία (μεταφέροντας κόσμο για να κάνουν ποδήλατο σε διάφορα νησιά). Το εγχείρημα τη πρώτη χρονιά συγκέντρωσε περίπου 25 – 30  άτομα από όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και κάποιων Ελλήνων (ποδηλάτες, φωτογράφοι) που ήρθαν στη Λέρο μέσω της εταιρείας Island Hopping. Συνεχίσαμε την συντήρηση κάποιων μονοπατιών που προυπήρχαν, προχωρήσαμε σε φωτογράφιση και βιντεοσκοπήσεις και αναπτύχθηκε μεταξύ μας μια εξαιρετική σχέση.

Το εγχείρημα θεωρήθηκε τόσο επιτυχημένο που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, όπου κάποιοι αποχώρησαν και κάποιοι προστέθηκαν . Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα νέο μονοπάτι καθ’όλα νόμιμα και αδειοδοτημένο όπως και  αυτά που προϋπήρχαν (Κάτι που δεν γνωρίζουμε κατά πόσον συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα)

Τον Φεβρουάριο του 2017 πήγαμε δύο άτομα από Λέρο και τρία άτομα από Κω  στην Ιταλία , όπου διοργανώνουν και εκεί κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου, διαδικασία κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών που βρίσκονται γύρω από το ξενοδοχείο. Με αυτόν τον τρόπο πέρα από την πολύ καλή σχέση που είχαμε ήδη , αποκτήσαμε βοηθώντας τους επιπλέον εμπειρία στη κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών.

Μετά από όλα αυτά αποφασίσαμε να ιδρύσουμε έναν Όμιλο όπου θα έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη και επίσημη φωνή. Έτσι ετοιμάσαμε τις διαδικασίες  και το 2018 ο Όμιλος μας ήταν πλέον πραγματικότητα. Από τότε δραστηριοποιείται εκτός της ποδηλασίας, στη πεζοπορία, στις αναρριχήσεις κ.α. Με περισσότερη έμφαση στην ποδηλασία και ειδικά στη ποδηλασία βουνού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Λέρος δεν έχει πολύ μεγάλο οδικό δίκτυο , ώστε να αναπτυχθεί η ποδηλασία δρόμου, όπως σε μεγαλύτερα νησιά.

Έτσι λοιπόν άρχισε η προετοιμασία για ένα “δίκτυο” μονοπατιών στη περιοχή Πατέλλα ( ειναι το βουνό πάνω από το Κατσούνι όπου εκεί 3-4 μονοπάτια θα μπλέκονται μεταξύ τους). Πρώτον γιατί είναι χώρος χωρίς ιδιοκτησίες και γιατί υπάρχει άδεια από το Δασαρχείο και δεύτερον γιατί η υφή του εδάφους είναι πολύ καλύτερη από άλλα σημεία του νησιού.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν που θα επιμηκύνει την τουριστική σεζόν κατασκευάζοντας  αρκετά χιλιόμετρα μονοπατιών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία και βαθμό δυσκολίας”

με την εμπειρία που ήδη έχουμε ώστε να μην επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες .Το κυρίως πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τα “ελεύθερα” κατσίκια που βόσκουν στη περιοχή και την “λερώνουν” με πέτρες, οπότε και απαιτείται συχνότερο καθάρισμα.

Τέλος του  2019 προς 2020 στείλαμε αίτημα στον Δήμο Λέρου για  κάποια μορφής στήριξης, έγινε αποδεκτό και έτσι δημιουργήθηκε ένα κονδύλι για σηματοδότηση και οριοθέτηση με πινακίδες των υπαρχόντων αλλά και των μελλοντικών διαδρομών. Ο Δήμος Λέρου έκτοτε μας στηρίζει και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.

Έχουμε επίσης μια πολύ καλή επικοινωνία με μια Ελβετική εταιρεία κατασκευής ποδηλατικών κέντρων, την Velosolutions, και την έχουμε καλέσει στη Λέρο για να μας φτιάξει ένα Pump track. Μια μικρή σχετικά πίστα για ποδήλατα και πατίνια που ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθεί στη Γούρνα, θα αφορά όλους τους κατοίκους και περισσότερο τη νεολαία του νησιού. Η Γούρνα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο αφού βρίσκεται στο μέσον του νησιού, διαθέτει parking, εστιατόριο, γήπεδο 5χ5, παιδική χαρά. Λέω ευελπιστούμε γιατί είναι ένα εγχείρημα αρκετά ακριβό και βρισκόμαστε σε αναζήτηση πόρων.

Περίπου στα μέσα Μαΐου θα επισκεφθεί τη Λέρο, καθώς και  κάποια ακόμα νησιά ( Κω, Λειψούς, Νίσυρο) μια μεγάλη ποδηλατική εταιρεία (EVOC) για φωτογράφιση των προϊόντων της . Αυτή θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής του νησιού μας καθώς η προσδοκία μας είναι οι ποδηλάτες να το επισκέπτονται όχι μόνο την περίοδο της high season αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες το ευνοούν. ( Όχι πολύ ζέστη ,ούτε πολύ κρύο).

Η ανταπόκριση των κατοίκων σε όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι εξαιρετικά θετική και ειδικά τα Σαββατοκύριακα απολαμβάνουν τις βόλτες τους στα μονοπάτια”

Δυστυχώς πέρυσι λόγω πανδημίας δεν μπορέσαμε  να πραγματοποιήσουμε αγώνες, κάτι που ευελπιστούμε κάποια στιγμή να συμβεί. Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, προσφέρουμε tours μονοπατιών στους ενδιαφερόμενους  επισκέπτες,  που συνήθως είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου, κάτι που αλυσιδωτά έχει  ευνοϊκές επιπτώσεις σε όλο το νησί.

Επιπλέον έχει δημιουργηθεί,  σε συνεργασία με τον Όμιλό μας, ακαδημία ποδηλάτου από τον κο Φανούρη Κοντογιωργάκη, προπονητή ποδηλασίας και επιίσημο κριτή, όπου παρέχεται εξαιρετική εκμάθηση σε παιδιά, από νήπια έως 13 ετών (από απλή οδήγηση έως και αγωνιστικό επίπεδο).

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι το νησί μας χαρακτηρίζεται πλέον ως Bike friendly . Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Saraya Resort, κος Μάνος Μαλέας, ξεκίνησε κάποιες διαδικασίες μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ώστε να ενταχθεί το εν λόγω ξενοδοχείο στα Bike friendly Hotels, όπου και πήρε την πιστοποίηση. Ακολούθησε ο Δήμος Λέρου  ( εφόσον υφίσταται και Όμιλος ποδηλατών) και έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος Bike friendly νησιωτικός Δήμος στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να παραμείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς και όπως λένε χαρακτηριστικά οι ποδηλάτες “πάντα όρθιοι”.

“Γιώργος Μπουλαφέντης”

 

Σας ευχαριστώ

Στέλλα Προύζου

 

 

Ο σύνδεσμος του Ομίλου στο F/b : https://www.facebook.com/groups/231209463959227

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close