Η Απείρανθος ή τ’ Απεράθου ,το ορεινό χωριό της Νάξου είναι τόπος ποιητών, ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και περηφανεύεται για την «αυθεντικότητά» του. Το ονομάζουν μαρμάρινο ή πέτρινο χωριό και είναι ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, που διατηρεί ζωντανό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ακόμα και η ποικιλία στις μορφές των ανεφανών (καπνοδόχων) συνιστά μια «κοιλάδα από ανεφανούς»
Το “φιαστό” κάτι μεταξύ κοκκινιστού, ρόστου και στιφάδου είναι παραδοσιακή συνταγή με κόκορα, από την Απείρανθο της Νάξου”
Υλικά
Κόκκορας 4 – 4,5 κιλά
Κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα 4 -5
Κρεμμύδια φρέσκα χοντροκομμένα 2
Σκόρδο 1 σκελίδα
Δάφνη 3 φύλλα
Ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού
Κρασί 1 ποτήρι κρασιού
Πιπερίτσα καυτερή 1
Πελτές 1/2 κιλό
Ντομάτες φρέσκιες 1 ποτήρι κρασιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τον κόκορα στο λάδι αφού τον έχουμε αλατοπιπερώσει πρώτα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ( ξερά και χλωρά), το σκόρδο, τον μισό πελτέ και ανακατεύουμε τον υπόλοιπο πελτέ με το κρασί , σβήνοντας το φαγητό. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη δάφνη και μόλις “κάψει” καλά ο πελτές ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την πιπεριά.
Προσθέτουμε αρκετό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε τον κόκορα σε πιατέλα και τον περιχύνουμε με σάλτσα . Αραιώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα στην κατσαρόλα με λίγο νερό και μέσα βράζουμε τα μακαρόνια. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμένο τυρί Νάξου.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!