Κυδώνι ή αλλιώς “χρυσό μήλο”. Ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες πολύτιμες για τον οργανισμό μας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κυδωνιών, ενώ στη χώρα μας οι βασικότερες από αυτές είναι τα μηλοκύδωνα (γνωστά και ως ψωμοκύδωνα), η ποικιλία Del Portogallo (πορτογαλική) και η μαμούθ που πήρε το όνομά της από το μεγάλο μέγεθος του καρπού της.
Θεωρείται σύμβολο του έρωτα γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία συνδέεται με την Αφροδίτη τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα ενώ λέγεται, ότι το χρυσό μήλο που έδωσε ο Πάρης με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, δεν ήταν άλλο από το… κυδώνι!
Η συνταγή για το πιο νόστιμο και πανεύκολο γλυκό με κυδώνια στον φούρνο είναι από την chef Γεωργία Κουτσούκου!
Γιατί τα κυδώνια είναι στην εποχή τους κ εγώ προσωπικά τα λατρεύω. Σήμερα θα ψήσω δύο τρία και σου εξηγώ πως θα φτιάξεις κι’ εσύ εύκολα και #pentanostimus
“Γεωργία Κουτσούκου”
Υλικά
Κυδώνια 4 μεγάλα ξεσποριασμένα
Βούτυρο 3 κουταλιές σούπας
Μέλι 2 κουταλιές σούπας
Ζάχαρη μαύρη 2 κουταλιές σούπας
Κόκκινο κρασί 1/2 φλυτζάνι
Νερό 1/2 φλυτζάνι
Αμύγδαλα ψημένα ή φιστίκια Αιγίνης 1/3 φλυτζάνι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και βάζουμε τα κυδώνια.
Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύουμε το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη το κρασί και το νερό και ζεσταίνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Περιχύνουμε τα κυδώνια.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κ ψήνουμε για περίπου 3 ώρες αλείφοντας κάθε τόσο τα κυδώνια με την σάλτσα.
Όταν μαλακώσουν και κοκκινίσουν τα κυδώνια, είναι έτοιμα. Σερβίρουμε με παγωτό, γιαούρτι ή κρέμα και πασπαλίζουμε με τα ψημένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γεωργία Κουτσούκου Chef