fbpx

Κρεμμυδόπιτα στριφτή. Παραδοσιακή συνταγή από τη Σκόπελο

2.1K

Πεντανόστιμη συνταγή για μυρωδάτη, σκοπελίτικη κρεμμυδόπιτα. Οι πίτες στην ελληνική παραδοσιακή μας κουζίνα με τα λίγα υλικά που είχαν στη διάθεση τους οι νοικοκυρές, είναι ανεξάντλητες, πολυποίκιλες και φυσικά νοστιμοτάτες .

Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα στριφτή

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο λάδι και αλάτι
  • Για την γέμιση
  • 2 κιλά 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φλ.τσ. μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 1 φλ.τσ. τραχανά
  • 2 2 αβγά (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ.γλ. κανέλα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια – όχι στο μούλτι – Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στην κουζίνα να πάρουν 1-2 βράσεις. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε τα κρεμμύδια.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να βράσουν μέχρι να τραβήξουν σχεδόν όλο το γάλα και να γίνουν σαν κρέμα (όχι και τελείως κρέμα, τα κρεμμύδια δεν είναι πολτοποιημένα είναι ψιλοκομμένα).
  • Δεν κατεβάζουμε ακόμα την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνουμε την μυζήθρα και την κανέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον τραχανά και δεν ανακατεύουμε καθόλου (αν ανακατέψουμε και πάει ο τραχανάς κάτω υπάρχει κίνδυνος να μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας).
  • Σβήνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μισοκρυώσει. Αν χρησιμοποιήσουμε αβγά (θα γίνει πιο πλούσια στη γεύση) τα χτυπάμε σε ομελέτα και τα ρίχνουμε σε αυτό το στάδιο. Να έχει μισοκρυώσει η γέμιση για να μην γίνουν ομελέτα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε την γέμιση και ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και δημιουργούμε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνουμε μια-δύο κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να πάρε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, αλλά ούτε και πολύ σκληρή.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε έξι μπαλάκια και την αφήνουμε για 20' να ξεκουραστεί. Ρίχνουμε στο τραπέζι λίγο αλεύρι τοποθετούμε το ένα μπαλάκι ζύμης και με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο. Ρίχνουμε περιμετρικά λάδι και βάζουμε μπόλικη γέμιση περιμετρικά του φύλλου και μόνο στο μισό ( στο ένα ημικύκλιο, όχι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου)
  • Αρχίζουμε μετά να τυλίγουμε το φύλλο και μόλις τελειώσουμε, γυρίζουμε την πίτα να τυλιχτεί σαν σαλίγκαρος. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τον σαλίγκαρο στο κέντρο του ταψιού.
  • Συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο που μόλις το γεμίσαμε και το στρίψαμε – δεν το κάνουμε σαλίγκαρο αλλά το τοποθετούμε γύρω από την πρώτη πίτα που υπάρχει ήδη στο ταψί – Το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.
  • Λαδώνουμε λίγο την πιτούλα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα περίπου.

Σημειώσεις

Σημειώσεις
Όση ώρα ετοιμάζουμε το φύλλο ο τραχανάς θα έχει τραβήξει όλο το περίσσιο γάλα, οπότε μην ανησυχούμε αν δεν έχει στεγνώσει τελείως με το βράσιμο του κρεμμυδιού.
Γεύμα: Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close