Συνταγή απλή Καλύμνου για αφράτα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία.
Κουλουράκια πασχαλινά
Υλικά
- 7 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα βούτυρο φρέσκο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 κούπα γάλα
- 6 βανίλιες
- 2 κουτ.γλ. αμμωνία
- 1-2 κρόκοι αβγών
Εκτέλεση
- Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε σιγά – σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε ένα – ένα τα αβγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε αρκετά το γάλα (όχι να κάψει) και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι. Το κρατάμε πάνω από τη ζύμη και προσθέτουμε την αμμωνία.
- Ανακατεύουμε αφήνοντας τον αφρό που δημιουργείται να πέσει μέσα στη ζύμη και στη συνέχεια το αδειάζουμε όλο μέσα της. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο (γιατί έτσι πλάθονται πιο εύκολα τα κουλουράκια).
- Εν συνεχεία πλάθουμε τα κουλουράκια και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 20'