Πάτμος η θεοβάδιστη. Το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου με την Ιερά Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου, δεσπόζει εδώ και δέκα αιώνες.
Το σπήλαιο της Αποκαλύψεως, η γραφική Χώρα με τα σοκάκια της και τα αμέτρητα ξωκλήσια δικαιολογούν απόλυτα το προσωνύμιο της «δεύτερης Ιερουσαλήμ»
Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή του Θεολόγου Κανιαρού από την Πάτμο για λαχταριστό σπιτικό φαγάκι!
Κοτόπουλο με χυλοπίτες
Υλικά
- 1 κοτόπουλο φρέσκο ή κόκορα ελευθέρας βοσκής
- 1 πακέτο χυλόπιτες ή μακαρόνια
- 1 κούπα ρύζι ή φιδέ
- σάλτσα ντομάτας φρέσκια
- 1 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ.σούπ. βούτυρο
- 1/2 κούτ.γλ. ζάχαρη
- 1 πρέζα κανέλα σκόνη
- μυζήθρα τριμμένη ξερή
- αλάτι
- Κόκκους πιπέρι
- Χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε τέσσερα κομμάτια, το βάζουμε στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό.Έπειτα προσθέτουμε αλάτι και κόκκους πιπέρι. Βράζουμε το κοτόπουλο και πριν κοχλασει το ξαφρίζουμε. Όταν μαλακώσει αρκετά το αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε σε άλλη κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε πολύ ελαφρά το κοτόπουλο με τον πελτέ. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη,την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ζουμί από το κοτόπουλο.Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Βράζουμε τα μακαρόνια , προσθέτουμε λίγο από το ζουμί του κοτόπουλου για μυρωδιά και σερβίρουμε με ξερή τριμμένη μυζήθρα.
- Για να εμπλουτίσουν οι νοικοκυρές το γιορτινό τους τραπέζι σερβίριζαν αρχικά τη κοτόσουπα όπου πολύ απλά στο ζουμί που περίσσευε στην κατσαρόλα πρόσθεταν ρύζι ή φιδέ.Είναι μια πολύ απλή συνταγή που την έκαναν οι γιαγιάδες μας τα Χριστούγεννα.
- Το φρέσκο κοτόπουλο είναι κάτι που είχαν σχεδόν όλα τα νοικοκυριά. Συνήθιζαν δε να κάνουν δύο φαγητά ,την σούπα και το κοκκινιστό. Όταν δεν είχαν μακαρόνια τηγάνιζαν το ψαχνό της κότας με αβγά . "Φάε κότα το Γενάρη ,πετεινό τον Αλωνάρη -Αύγουστο – συνήθιζαν να λένε οι παλιοί". Τα αμνοερίφια καταναλώνονταν συνήθωςμετά την άνοιξη, από το Πάσχα και μετά.
Σημειώσεις
Θεολόγος Κανιαρός
Ο Θεολόγος Κανιαρός γεννήθηκε στην Πάτμο το 1980. Από πολύ μικρή ηλικία μυήθηκε στα μυστικά όχι μόνο της γαστρονομίας αλλά και στην ουσία της τουριστικής φιλοξενίας.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ζει στην Πάτμο και είναι ιδιοκτήτης του «ΒΟΤΡΥΣ», το οποίο το 2018 χαρακτηρίστηκε επίσημα ως το πρώτο SLOW FOOD εστιατόριο στην Ελλάδα. Παντρεύοντας ντόπια υλικά με την παράδοση και σύγχρονες μεθόδους μαγειρικής, δημιουργεί γεύσεις που ξυπνούν αλλά και γεννούν αναμνήσεις.