Συνταγή από τον chef Γιώργο Φραντζή που θα μας συνεπάρει!
Κοτόπουλο, αχλάδια, κόκκινα μήλα και ασπρομανίταρα – agaricus disporus – Ψητό στον φούρνο ή σαν τηγανιά η απόλαυση είναι ασύγκριτη!
Υλικά για 4 άτομα
Κοπανάκια κοτόπουλου 8 τμχ
Ελαιόλαδο 60 ml
Ασπρομανίταρα 8 καθαρισμένα κομμένα στα τέσσερα
Αχλάδια πακαμς 4 καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
Μήλα κόκκινα 4 καθαρισμένα κομμένα στα τέσσερα
Κρεμμύδι 1 καθαρισμένο χοντροκομμένο
Σκόρδο 2 ψιλοκομμένες σκελίδες
Κρασί λευκό 60 ml
Πιπερόριζα (τζιντζερ) 20 gr καθαρισμένο ψιλοκομμένο
Κόλιανδρος σε σκόνη 1 κουτ. γλυκού
Πάπρικα γλυκιά 1 κουτ. γλυκού
Κύμινο σε σπόρους 1/2 κουτ. γλυκού
Μάραθος σπυρί 1/2 κουτ.γλυκού
Αλάτι πιπέρι
Ζωμός σπιτικός κοτόπουλου 120 ml
Κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα 1 ματσάκι
Εκτέλεση
Σε αντικολητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τους σπόρους κύμινου και μάραθου να σοταριστούν χωρίς να καούν. Όταν ειναι έτοιμοι τους κρατάμε στην άκρη. Σε μπολ ρίχνουμε τον κόλιανδρο σε σκόνη, την γλυκιά πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύουμε καλά και με αυτό αρτύζουμε τα κοπανάκια . Βάζουμε σε ταψί και προσθέτουμε τα κομμένα ασπρομανίταρα, τα αχλάδια, τα μήλα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπερόριζα και τους σπόρους που σοτάραμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό και βάζουμε στον φούρνο στους 170 c για 15′ .Τον ανοίγουμε, σβήνουμε με το λευκό κρασί, γυρνάμε τα κοπανάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ ακόμα. Όταν ειναι έτοιμο το φαγητό σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τον φρέσκο κόλιανδρο .
Tips
1) Για τηγανιά χρησιμοποιούμε φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες, και ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τις μπουκίτσες κοτόπουλου σοτάρουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και μάραθου. Αφού σοταριστούν χωρίς να καούν προσθέτουμε τα ασπρομανίταρα ,τα αχλάδια και τα μήλα ,ανακινούμε το τηγάνι και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αρτύζουμε με τα μπαχαρικά προσθέτουμε 30 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να μαγειρευτεί 8′ πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε.
2) Κοπανάκι ειναι το μπουτάκι από το κοτόπουλο χωρίς την λεκάνη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Γιώργος Φραντζής Chef