Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με συνταγή της γιαγιάς γραμμένη στο σημειωματάριο μου και ξεχασμένη στο συρτάρι σε γλυκειά και αλμυρή έκδοση.Το άρωμα και η γεύση της μου έφεραν στον νου μνήμες παιδικές μιας εποχής τότε που οι τούρτες, τα qateau και όλα τα σημερινά γλυκά πού υπάρχουν σε αφθονία ήταν για μας άγνωστα!
“Ευρυπίδης Γκόγκος”
Yλικά
Για το φύλλο
Αλεύρι Λήμνου 400 gr
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 gr
Ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού
Ξίδι 2 κουτ. σούπας
Αλάτι
Για τη γέμιση
Κολοκύθα 1,5 κιλό
Αλάτι 1 κουτ. σούπας
Φέτα μισό κιλό
Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
Πράσο 1 ψιλοκομμένο
Πιπέρι μισό κουτ. γλυκού
Δυόσμο ένα φλιτζάνι
Ελαιόλαδο ένα φλυτζάνι
Αβγά 2
Eκτέλεση
Προσθέτουμε σε ένα μπολ πρώτα τα υγρά ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι .Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη ή οποία δεν κολλάει στα χέρια Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μεμβράνη τουλάχιστον 1/2 ώρα .Εν τω μεταξύ ξύνουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη ,την αλατίζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κατεβάσει τα υγρά της .
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με ελαιόλαδο . Στύβουμε πολύ καλά την κολοκύθα και την τοποθετούμε σέ ένα μπολ . Ρίχνουμε το κρεμμύδι με το πράσο , τα αβγά, τη φέτα τριμμένη, το πιπέρι και δύο κουταλιές της σούπας πλιγούρι ή ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε το φύλο ψιλό ψιλό και στρώνουμε σέ ταψί όπως για όλες τίς πίτες . Υ.Γ Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε φύλο ένα έτοιμο χωριάτικο φύλο είναι ότι πρέπει!
Tips
Στη γλυκιά εκδοχή αντί για αλάτι χρησιμοποιούμε ζάχαρη .
Υλικά
Ζάχαρη
Κανέλα 1 κουτ. σούπας
Γαρύφαλλο 1/2 κουτ.σούπας τριμμένο
Καρύδια μία κούπα χοντροκομμένα
Σταφίδες μία κούπα
Μοσχοκάρυδο μία πρέζα
Αβγά 2
Ρύζι 2 κουτ. σούπας
Εκτέλεση
Αλείφουμε τα φύλα με βούτυρο αντί με λάδι και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα Μπορεί να αντικατασταθεί από μέλι κανέλα και καρύδια.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Ευρυπίδης Γκόγκος chef