Μία παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα. Από την chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Υλικά
Αλεύρι ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξύδι 2 κουτ σουπας
Λάδι 4 κουτ σούπας
Μπέικιν μπάουντερ 1/4 κουτ.γλ.
Αλάτι μια πρέζα
Ζεστό νερό – περίπου – 1 1/4
Ελαιόλαδο για τα φύλλα 1/4 φλυτζ.
Αλεύρι λίγο για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
Κολοκύθα κίτρινη 1 κιλό – τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά –
Σιμιγδάλι 2 κουτ σούπας
Ζάχαρη 4 κουτ σούπας
Κανέλα 1 κουτ γλ.γεμάτο
Γαρύφαλλο τριμμένο 1/4 κουτ.γλ.
Σταφίδα μαύρη – προαιρετικά – 1/2 φλυτζ.
Καρύδι τριμμένο – προαιρετικά – 1/2 φλυτζ.
Εκτέλεση
Για την παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με σιμιγδάλι, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο. Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια. Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30′ περίπου. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στρογγυλό 32′ εκ. Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψί ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας. Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο. Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς °C για 50′ με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Μαρία και την ευχαριστούμε πολύ.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Chef
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η συνταγή στον σύνδεσμο:
https://www.argiro.gr/recipe/glykia-kolokythopita-me-simigdali-ios/