Ανήμερα Λαμπρής το ρίφι – αρνάκι ή κατσικάκι – έχει τη τιμητική του . Στα νησιά του Αιγαίου , όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αντί για σούβλα, το βάζουν με πατάτες στον φούρνο.
Στη Λήμνο το ψήνουν στον φούρνο με μια διαφορετική διαδικασία και το ονομάζουν Κασπακινό . Το όνομα του προέρχεται από το χωριό Κάσπακας της Λήμνου, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά του νησιού που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Μύρινα και φημίζεται για τα εκλεκτά αμύγδαλα και τα σύκα του.
Ο chef Τριαντάφυλλος Καλατζής, με αγάπη στη γαστρονομία και ιδιαίτερα στην παραδοσιακή, μας προτείνει τη συνταγή του για το τοπικό πιάτο Κασπακινό με κατσίκι που έχει λιγότερο λίπος.
Υλικά
- Υλικά
- 2 κιλά κατσίκι
- 300 γρμ ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
- 700 γρμ ζωμός από το ψητό
- 3 λεμόνια χυμός
- 1 κουταλιά ρίγανη βιολογική Λήμνου
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλιά κόλιανδρο (προαιρετικά)
- 150 γρμ ελαιόλαδο
- 2 κεφάλια τυρί καλαθάκι Λήμνου κατά προτίμηση φρέσκο ή και ανάλατο
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε μερίδες το κρέας και πλένουμε πολύ καλά. Απλώνουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε καλά προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σε προθερμασμένο φούρνο – 200C – ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να ροδίσει το κρέας και από τις δυο πλευρές .Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζουμί που παίρνουμε από το ταψί και αφού βράσει ρίχνουμε λίγο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 18 λεπτά.
- Το βγάζουμε έτσι ώστε να κρατάει λίγο (η ώρα βρασμού εξαρτάται από την ποικιλία του ρυζιού και την σκληρότητα του νερού,οπότε δοκιμάζουμε και το βγάζουμε λίγο πριν βράσει). Σουρώνουμε και απλώνουμε πάνω από το κατσίκι.
- Κόβουμε το τυρί καλαθάκι φέτες και τοποθετούμε πάνω από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Φουρνίζουμε σε 220 C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρουμε ζεστό.