Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – όπου οι συνταγές τους μεταφέρονται πλέον από γενιά σε γενιά – και φρόντιζαν να φέρνουν στο αρχοντικό νησί νεωτεριστικές ιδέες ικανοποιώντας το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης.
Καρυδάτα, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιστάκια, “παμπιλόνι” – εσπεριδοειδές, που δεν τρώγεται ωμό μόνο σαν γλυκό – σουμάδα, παστελαριές, νουγκατίνες, παστέλια, είναι μόνο κάποια από τα παραδοσιακά γλυκά της Ανδριώτικης κουζίνας .Βασίζονται κυρίως στα καρύδια ,στο αμύγδαλο και στα φρούτα που παράγει η εύφορη γη του νησιού
.
Καρυδάτα από την Άνδρο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε μπολ τα καρύδια, το παντεσπάνι και την κανέλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ασπράδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το καρύδι.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω στη λαμαρίνα μικρά μπισκότα διαμέτρου περίπου 3 εκ., με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί στο ψήσιμο φουσκώνουν λίγο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 11 ' .Μόλις κρυώσουν, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα ενώνουμε ανά δύο βάζοντας ανάμεσά τους μαρμελάδα βερίκοκο.