fbpx

Καρυδάτα. Παραδοσιακή συνταγή Άνδρου

1.4K

Η Άνδρος έχει παράδοση στη ζαχαροπλαστική με ιστορία αιώνων και ρίζες στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι πρώτοι ζαχαροπλάστες μάθαιναν την τέχνη εκτός των ελληνικών συνόρων – όπου οι συνταγές τους μεταφέρονται πλέον από γενιά σε γενιά – και φρόντιζαν να φέρνουν στο αρχοντικό νησί νεωτεριστικές ιδέες ικανοποιώντας το εκλεπτυσμένο γούστο της αστικής τάξης.

Καρυδάτα, αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστιστάκια, “παμπιλόνι” – εσπεριδοειδές, που δεν τρώγεται ωμό μόνο σαν γλυκό – σουμάδα, παστελαριές, νουγκατίνες, παστέλια, είναι μόνο κάποια από τα παραδοσιακά γλυκά της Ανδριώτικης κουζίνας .Βασίζονται κυρίως στα καρύδια ,στο αμύγδαλο και στα φρούτα που παράγει η εύφορη γη του νησιού

.

Καρυδάτα από την Άνδρο

Servings 12 κομμάτια
Προετοιμασία 1 hour 30 minutes

Υλικά

  • 100 γρ ασπράδια αυγού περίπου 3 ασπράδια
  • 170 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ καρύδια ψιλοαλεσμένα
  • 190 γρ παντεσπάνι ξερό, τριμμένο εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο, ξερό κέικ ή τσουρέκι, ή ακόμα και τριμμένο παξιμάδι
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα
  • μαρμελάδα βερίκοκο για την γέμιση

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε αρχικά τον φούρνο στους 250°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Ανακατεύουμε σε μπολ τα καρύδια, το παντεσπάνι και την κανέλα. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ασπράδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα με το καρύδι.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα κορνέ και σχηματίζουμε πάνω στη λαμαρίνα μικρά μπισκότα διαμέτρου περίπου 3 εκ., με μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί στο ψήσιμο φουσκώνουν λίγο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 11 ' .Μόλις κρυώσουν, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα ενώνουμε ανά δύο βάζοντας ανάμεσά τους μαρμελάδα βερίκοκο.
Γεύμα: Γλυκά, Γλυκά παραδοσιακά
Κουζίνα: Ελληνική

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close