Ένα παραδοσιακό φαγητό που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στην Κάρπαθο είναι οι καρπάθικες μακαρούνες.
Απλό πιάτο με ελάχιστα υλικά αλλά πεντανόστιμο που δεν έλειπε και δεν λείπει από τα σπίτια του νησιού ειδικά κάθε Κυριακή και Τσικνοπέμπτη.
Υλικά
Αλεύρι 1 κιλό
Νερό 600 ml
Για το σερβίρισμα
Βούτυρο γάλακτος
Kρεμμύδια 2
Αλάτι χοντρό
Τυρί τριμμένο (κατά προτίμηση μυζήθρα)
Μαγιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και τη μαγιά (προαιρετικά) μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη .
Κόβουμε μικρά κομματάκια, τα πλάθουμε καλά σε μπαστουνάκια 5 cm και τα τραβάμε έως ότου μακρύνουν. Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψί. Εν συνεχεία ρίχνουμε τις μακαρούνες να μαγειρευτούν σε νερό με αλάτι που έχουμε βράσει.
Σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφού καραμελώσουν, προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος.
Σερβίρουμε στρώνοντας στο πιάτο εναλλάξ μυζήθρα ξερή τριμμένη ή άλλο τυρί τις αρεσκείας μας και μακαρούνες και απλώνοντας από πάνω τα σοταρισμένα κρεμμύδια (τσίκνωση)
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!