Ο φυσικός σπόγγος της Καλύμνου
Πηγή παραγωγής, επεξεργασίας, προμήθειας και εξαγωγής των φυσικών σπόγγων στην Ελλάδα είναι το νησί της Καλύμνου. Το φυσικό σφουγγάρι δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, είναι ζωντανός οργανισμός. Το φυσικό σφουγγάρι της θάλασσας, δεν είναι τίποτα άλλο από το σκελετό ενός θαλάσσιου ζώου. Τα σφουγγάρια αναπτύσσονται, επιβιώνουν και εξαρτώνται άμεσα από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Η ποικιλότητα των μορφών είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η ύπαρξη ή όχι ρευμάτων, ο κυματισμός, το βάθος, ακόμα και η ηλικία του ζώου. Υπάρχει στη φύση σε ποικίλα χρώματα, μορφές, μεγέθη και συστάσεις. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη.
Τα σφουγγάρια θαλάσσης χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αλλά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, από
τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής μας, στην υγεία και στην αισθητική. Οι φυσικοί σπόγγοι σε σχέση με το συνθετικό σφουγγάρι, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα. Είναι απορροφητικότεροι, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν λεκιάζουν, δεν διατηρούν μυρωδιές και η μαλακή τους σύσταση βοηθά στον καλύτερο και χωρίς ερεθισμούς καθαρισμό του δέρματος.
Στη Βιομηχανία τα χρησιμοποιούν για το καθαρισμό της πορσελάνης και των παντός είδους φακών. Χρησιμοποιούνται στο καθαρισμό των καθαρόαιμων αλόγων κούρσας. Και εμείς τα χρησιμοποιούμε τόσο στη καθημερινή μας υγιεινή όσο και για παραφαρμακευτική χρήση.
Μην παραλείψουμε κατά την περιήγηση μας στο νησί να επισκεφθούμε κάποιο από τα εργαστήρια σπόγγων της προκυμαίας για να γνωρίσουμε από κοντά το θαυμαστό κόσμο και την επεξεργασία αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος.
Τα αγροτικά προϊόντα της Καλύμνου
Το φημισμένο από την αρχαιότητα, αγνό θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου.
Τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και όλα τα εσπεριδοειδή όπως οι φράπες και τα περγαμόντα.
Η Καλύμνικη μυζήθρα και η κοπανιστή.
Η Καλύμνικη κριθαροκουλούρα (Βυζαντινή Γεύση)
Το Σπινιάλο (το μαλακό εσωτερικό της φούσκας) εξαιρετικός θαλασσινός μεζές
Οι συνταγές της Καλύμνου
Τα φύλλα, ντολμαδάκια με λιασμένο κληματόφυλλο σε στρώσεις με φρέσκια ντομάτα και κανονικά χωρίς αυγολέμονο, (οι παλιοί Καλύμνιοι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής αντικαθιστούσαν τον κιμά με τριμμένη γλυκιά κολοκύθα)
Χταποδοκεφτέδες
Ρεβύθια στο φούρνο (το κυριακάτικο φαί της Σαρακοστής)
Ρεβυθοκεφτέδες
Μπακαλιάρος Λεμονάτος με Πράσα
Πιτάκια με Μαρίδες (καταπληκτικός ουζομεζές)
Καλαμάρες γεμιστές στο φούρνο με κρασί
Καβουρμάς (ο χειμωνιάτικος)
Μιρμιζέλι (η τοπική χωριάτικη, με καλύμνικη κουλούρα και τυρί, φρέσκιες ντομάτες όλα πασπαλισμένα με καλύμνικη θρίμπη)
Μουούρι, (το Πασχαλινό γεμιστό κατσικάκι που ψήνεται στο πήλινο ειδικό σκεύος, πάνω σε αμπελόβεργες 24hr)
Σπινιάλο (το εσωτερικό της φούσκας-μαλακό όστρακο, που το αδειάζουν σε μπουκάλι με θαλασσινό νερό και ψήνεται μέσα σ’ αυτό 7 μέρες, μετά το στραγγίζουν και το διανθίζουν με λαδολέμονο και κρεμμυδάκι, εξαιρετικός ουζομεζές)
Τέλος αφήσαμε τους Καλύμνικους σβίγγους (λουκουμάς-τηγανίτα) περιχυμένους με το αξεπέραστο θυμαρίσιο μέλι και τα Καλύμνικα πουγγιά παραγεμισμένα με φρέσκια μυζήθρα που μοσχοβολούν κανέλλα.
Να θυμόμαστε πως στη Κάλυμνο, τα θαλασσινά έχουν άλλη γεύση και είναι τόσα πολλά που πρέπει να φροντίσουμε να τα δοκιμάσουμε όλα !
Φωτογραφικό υλικό από τον σύνδεσμο:
http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/Kalymnos/Topika_Proionta