fbpx

Ικαριακή διατροφή. Πρότυπο υγιεινής διατροφής και οδηγός μακροζωίας.

2.9K

Η Ικαριακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής καθώς παρέχει όλα τα φυσικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Οι Ικάριοι συνειδητά επέλεγαν υγιεινές τροφές και ήταν ιδιαίτερα απαιτητικοί με το ζήτημα της τροφής, καθώς φρόντιζαν όσο μπορούσαν καλύτερα να προστατεύουν και να διατηρούν σε καλή υγεία τον οργανισμό τους . Για το λόγο αυτό, τα μέλη της κάθε οικογενείας δραστηριοποιούνταν σε διαφόρους τομείς παραγωγής για να επιτύχουν συνεργικά την παραγωγή υγιεινών και θρεπτικών προϊόντων διατροφής.

Κάθε Ικάρια νοικοκυρά έφτιαχνε το δικό της «μποστάνι». Ένα  μικρό ή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερο κηπάκι με οπωροκηπευτικά το οποίο  φρόντιζε να επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της οικογενείας της. Η νοικοκυρά τους καλοκαιρινούς μήνες συνέλεγε φρέσκα οπωροκηπευτικά για την παρασκευή του ημερήσιου γεύματος της οικογένειας, ενώ συνόδευε συχνά τα γεύματα αυτά με  ντόπιο τυρί ή φρέσκα αυγά.

Με το κάθε νοικοκυριό να έχει τα «ζωντανά» της, δηλαδή οικόσιτα ζώα παραγωγής όπως κατσίκες, κότες, γουρούνια κ.α., καθώς επίσης και η δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης των κατοίκων  σε παράκτιες περιοχές όπου το ψάρεμα ήταν ελεύθερο, παρέχονταν  η ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να διαθέτουν στα μέλη της οικογενείας τους καθημερινά μια μικρή, συνήθως, αλλά επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Επιπρόσθετα, με βασικό συστατικό παρασκευής των ημερήσιων γευμάτων το εγχώριο ανεπεξέργαστο ελαιόλαδο, η διατροφή των Ικάριων αφθονούσε σε ω-3 , ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, η προτίμηση της νοικοκυράς στην χρήση αμυλωδών λαχανικών και οσπρίων όπως καλαμπόκι, μπιζέλι, πατάτα, φασόλια κ.α. καθώς επίσης και η παράλληλα  ιδιόχειρη παρασκευή άρτου και ζυμαρικών παρείχαν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και θρεπτικής αξίας.

Τέλος, η συλλογή φρέσκων φρούτων , χορταρικών, μανιταριών, βολβών, καρπών, ριζών και ανθοφόρων βλαστών που αρκετά συχνά αποξήραιναν ή συντηρούσαν σε ελαιόλαδο ενίσχυε περαιτέρω την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ενώ κάλυπτε τις ανάγκες του οργανισμού σε φυτικές ίνες, βιοφλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.

Η συνεργική δράση των  παραπάνω πολυτίμων συστατικών που προάγουν την υγεία και τροφοδοτούν με ενέργεια και ζωτικότητα το σώμα, σε συνδυασμό με την γηγενή παραγωγή προϊόντων,  αποτελούν δυο από τους θεμελιώδεις παράγοντες που χαρακτηρίζουν την Ικαριακή διατροφή  και  αφορούν στην μακροημέρευση και καλή φυσική κατάσταση των μακρόβιων Ικάριων.

Κείμενο από το άρθρο στον σύνδεσμο: https://www.ikariaki.gr/%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close