Χόρτα και πάλι χόρτα.. Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία!
Η “μελέτη Ικαρία” έδειξε ότι οι κάτοικοι της αγαπούν να καταναλώνουν οτιδήποτε παράγει η γη τους, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πατάτες και μπόλικο ελαιόλαδο.
Η μεγάλη τους αδυναμία είναι τα χόρτα, που εκτός από βραστά με μπόλικο λάδι, τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πίτες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος στη διατροφή τους.
Τα χόρτα ως γνωστό είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι συντελούν στη μακροζωία. Επίσης προτιμούν το φρέσκο ψάρι που συνοδεύει και τα χόρτα, καταναλώνοντας περίπου μόνο μια φορά την εβδομάδα κρέας.
Πολύ εύκολη η Ικαριώτικη συνταγή για την διάσημη χορτόπιτα του νησιού που την ανακάλυψε και την ανέδειξε ο Jamie Oliver, o γνωστός Άγγλος chef με γυναίκα Ελληνίδα!
“Απόλαυσα νόστιμο απλό φαγητό μαγειρεμένο από Ελληνίδα μαμά. Όλα σπιτικά, η πίτα από χορταρικά, τα πολύ νόστιμα φασόλια και κουκιά μαγειρεμένα υπέροχα με αργό τρόπο με μάραθο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Λατρεύω μέχρι και το τραπεζομάντηλο. Είναι πάντα ωραίο να μαθαίνεις πράγματα και να σε φροντίζουν! Με πολλή αγάπη Jamie”
Υλικά
Για τη γέμιση
Χόρτα διάφορα ( σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθο, σπανάκι, πράσο και ότι άλλο θέλουμε) 1 κιλό συνολικά
Ταμπουράς ( κολοκύθα) 2 κιλά
Για τη ζύμη για 2 φύλλα
Αλεύρι 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
Νερό 1 ποτήρι
Λάδι 3 κουταλιές της σούπας
Αλάτι.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, αφού έχουμε λαδώσει το ταψί, βάζουμε τη γέμιση κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε στους 180° C για 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Το μυστικό της νοστιμιάς της πίτας είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αγριόχορτα.
Μια παραλλαγή είναι τα πιταράκια χωρίς ρύζι με τα ίδια χόρτα και τη ζύμη αλλά τηγανητά.