fbpx

Η γαλέτα του Βασιλιά: Η παραδοσιακή “Galette des Rois” των Γάλλων

3K

Φέτος ήμουν και πάλι παρούσα στο ατελιέ του La Patisserie Nikolas Koulepis  στις Βρυξέλλες όταν όλο το προσωπικό είχε επιστρατευθεί  για την Galette des Rois. Μου είχαν πει  πόσο σημαντικό είναι αυτό το έθιμο για τους Γάλλους και ήθελα να δω από κοντά όλη αυτή την προετοιμασία της γαλέτας του Βασιλιά. Είναι Γαλλικό γλυκό, καταναλώνεται τις ημέρες κοντά στα Θεοφάνεια και στολίζεται πάντα με μια χάρτινη κορώνα. Έχει τραγανό φύλλο και απίστευτη γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ,μαρμελάδα μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα.

Εχει μακραίωνη παράδοση – προέρχεται από την ρωμαϊκή γιορτή Σατουρνάλια που κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εορτάζονταν τέλος Δεκεμβρίου προς αρχές Ιανουαρίου –  Κατά την διάρκεια των Σατουρναλίων μοίραζαν στους σκλάβους ένα γλυκό με ένα κουκί μέσα. Όποιος το έβρισκε γινόταν για μια ημέρα βασιλιάς και όλες του οι επιθυμίες πραγματοποιούνταν _ μόνο για μία μέρα –
Η παράδοσή της επέζησε από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Μεσαίωνα και τη Γαλλική Επανάσταση όπου και κινδύνευσε να εξαφανιστεί, διασώθηκε όμως ευτυχώς για όλους εμάς που θέλουμε να την απολαμβάνουμε. Αποτελεί έμπνευση για πολλούς chef που δεν μένουν πλέον στην κλασσική αλλά την “πειράζουν” με νέες γεύσεις – κρέμα και επικάλυψη φυστίκι κλπ- όπως έκανε ο Νικόλας Κουλέπης.
Η Galette des Rois κόβεται σε όσα κομμάτια είναι και οι παρευρισκόμενοι με επιπλέον ένα, το κομμάτι του φτωχού, για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος στο τραπέζι, κρυμμένος κάτω από το τραπέζι για να μη βλέπει, υποδεικνύει ποιος θα πάρει κάθε κομμάτι που κόβεται. Ένα τυχερό γούρι, une fève όπως το λένε οι Γάλλοι, βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα όπως το δικό μας φλουρί. Αρχικά ήταν ένα φασόλι, αλλά από το τέλος του 14ου αιώνα αντικαταστάθηκε με ένα πορσελάνινο ή πλαστικό ανθρωπάκι ή ζώο.
Η ποικιλία των τυχερών γουριών σήμερα είναι τόσο μεγάλη που πολλοί το έχουν κάνει χόμπι και τα συλλέγουν. Είναι το λεγόμενο favophilie. Όποιος βρει το γούρι είναι το τυχερό άτομο, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα. Και όποιος το βρει πρέπει να διαλέξει τον Βασιλιά ή τη Βασίλισσα του, ρίχνοντας το τυχερό γούρι στο ποτήρι του κρασιού του.
Στέλλα Προύζου

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close