Σύμη! Το μαγικό νησί βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά. Διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική γεμάτη πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά που μαγεύουν με την κομψότητά τους. Είναι πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες .
Γαστρονομικά, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι το συμιακό γαριδάκι .Πρόκειται για μία σπάνια ποικιλία και τρώγεται ολόκληρο. Ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πρωταγωνιστούν, ενώ πολύ ξεχωριστά είναι το φακόρυζο ,το κατσικάκι με πατάτες και φρέσκια ντομάτα στην κατσαρόλα, τα γιαπράκια με κυκλαμινόφυλλα φάβα και πορτοκάλι, οι γαελλοπιτες και άλλα. Συμιακά γλυκά είναι τα ακούμια με ντόπιο μέλι, τα παξιμάδια διαφόρων τύπων, καθώς και τα παραδοσιακά κουλούρια.
Τα παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνουμε το Πάσχα στη Σύμη είναι τριών ειδών: Τα (τ)ζαχαρένα (οι κουραμπιέδες του Πάσχα), τα βουτυρένα και τα αμμωνιακένα.
Τα δύο πρώτα τα έφτιαχναν από πολύ παλιά . Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε από τον Κωνσταντίνο Σιμωνίδη στη Συμαΐδα είναι το 1848.Η συνταγή για τα αμμωνιακένα ήρθε στη Σύμη από Συμιακές της Αλεξάνδρειας στα μέσα του περασμένου αιώνα. Επίσης φτιάχνουμε τις τούρτες (τυρόπιτες) και τις αυγοκούλες ή αβδοκούλες που κι αυτές τις αναφέρει ο Σιμωνίδης.
“Πόπη Τσαβαρή”
Ζαχαρένα: Συμιακά παραδοσιακά κουλουράκια
Υλικά
- 1 κιλό Αλεύρι
- 400 γρ Βούτυρο
- 1 φλυτζάνι Ζάχαρη του καφέ
- Λίγη Μαστίχα Χίου
- Λίγο Ανθόνερο
- 1 φακελάκι Μαγιά
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 3 ώρες.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το τρίβουμε με τις παλάμες, προσθέτουμε το προζύμι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το ανθόνερο και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια τα σκεπάζουμε να ανέβουν αρκετές ώρες ( 5-6 ώρες) και τα ψήνουμε στους 180 C.
- Όταν κρυώσουν έχουμε ένα μπολ με ανθόνερο και τα βουτάμε μέσα για δευτερόλεπτα, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε με ζάχαρη άχνη. Τα αραδιάζουμε πάνω σε ξύλο ή στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα να στεγνώσουν για 24 ώρες.
- Την επόμενη μέρα τα ξαναπερνάμε από τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μπολ που να κλείνει για να διατηρήσουν το άρωμα τους.. Το καλύτερο ανθόνερο είναι αυτό της Ρόδου.
Η κα Πόπη Τσαβαρή γεννήθηκε στη Σύμη το 1964 , μια εποχή όπου τα έθιμα κάθε τόπου ήταν στην ακμή τους. Μεγαλώνοντας σε ένα τόσο μικρό νησί με μεγάλη ιστορία και έμφαση στις παραδόσεις είχε την ευκαιρία να διδαχτεί από πρώτο χέρι αρκετά πράγματα για τη γαστρονομία της Σύμης · τα ήθη και τα έθιμα της.
Έχοντας πλέον φύγει από την Σύμη και μένοντας στη Μεσσηνία , έχει δημιουργήσει μια ομάδα όπου μοιράζεται τις συνταγές της και συνεχίζει ακόμα να αναζητά γνώσεις για τον τόπο της. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και εργάζεται σαν μαγείρισσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει ένα βιβλίο σχετικά με τα ακούμια (λουκουμάδες) της Σύμης που ξεκινάει από τα τήγανα των αρχαίων και καταλήγει στα ακούμια με συνταγές και ιστορικά στοιχεία”.
Συνταγές της κυρίας Πόπης Τσαβαρή στον σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/groups/414846478563059