fbpx

Κουλούρια Πασχαλινά .Της κας Πόπης Τσαβαρή από την Σύμη

152

Τα παραδοσιακά κουλούρια που φτιάχνουμε το Πάσχα στη Σύμη είναι τριών ειδών: Τα (τ)ζαχαρένα (οι κουραμπιέδες του Πάσχα), τα βουτυρένα και τα αμμωνιακένα.Τότε που όλα τα σπίτια και οι φούρνοι παραμονές του Πάσχα γέμιζαν από τα μοσχομυριστά Συμιακά κουλούρια!

Τα δύο πρώτα τα έφτιαχναν από πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε είναι από τον Κωνσταντίνο Σιμωνίδη το 1848 στη Συμαΐδα. Η συνταγή για τα αμμωνιακένα, ήρθε στη Σύμη από Συμιακές της Αλεξάνδρειας στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Επίσης φτιάχναμε τις τούρτες- τυρόπιτες και τις αβγοκούλες ή αβδοκούλες! Οι αβγοκούλες εθιμοτυπικά ήταν το δώρο της ναννάς (νονάς) για το βαφτιστήρι το Πάσχα! Αυγοκούλες και βουτυρένα έκαναν και για την εορτή των Αγίων Αποστόλων, αφού μεσολαβούσε η νηστεία που δεν ξεπερνούσε τις 30 μέρες και η οποία εξαρτόταν από την ημερομηνία που έπεφτε το Πάσχα. Το αναφέρει και αυτό ο Σιμωνίδης το 1848 στη Συμαΐδα.

“Πόπη Τσαβαρή”

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close