fbpx

Γόπες με σάλτσα σαβόρι της θείας Ειρήνης: Συνταγή από την Αμοργό

1.7K

Αμοργός το νησί του απέραντου γαλάζιου!
Όποιος επισκεφτεί την Αμοργό θα καταλάβει αμέσως γιατί η ταινία Απέραντο Γαλάζιο γυρίστηκε εδώ. Η θέα της θάλασσας του Αιγαίου αφοπλιστική ενώ οι παραλίες της  με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και τις σπηλιές τους , μαγικές.

Η Χώρα χτισμένη στο κέντρο του νησιού ανάμεσα σε μικρούς λόφους, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη χώρα των Κυκλάδων. Τα μικρά κατάλευκα σοκάκια της, στολισμένα με ανθισμένες βουκαμβίλιες, τα παραδοσιακής  αρχιτεκτονικής σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και οι σκιερές πλατείες της μας προσκαλούν να αφεθούμε  στη μαγεία της.
Με δύο λιμάνια , τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, τρία πανέμορφα χωριά  τα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Ποταμό και την Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, αυτό το θαύμα της φύσης που ειναι ορατή μόνο από την θάλασσα  η Αμοργός καμαρώνει στο Αιγαίο και ανταμείβει  κάθε επισκέπτη.

Η κουζίνα της απλή αλλά πεντανόστιμη, με συνταγές όπου πρωταγωνιστεί το κατσικίσιο κρέας  αλλά και τα ψάρια! Δεν θα ξεχάσουμε να δοκιμάσουμε Αμοργιανό πατατάτο, χορτόπιτες, ομελέτα με καβουρμά, κακαβιά, μεθυσμένα Αμοργιανά, ξυδάτο, αμοργιανό φάβα και φυσικά  ψάρια με σάλτσα σαβόρο.

Η σάλτσα σαβόρι – ή σαβόρο – ( παραφθορά του ιταλικού “pesce en saor” που σημαίνει ψάρι μαριναρισμένο σε σάλτσα) είναι μια απλή αλλά πολύ νόστιμη σάλτσα που γίνεται με ελαιόλαδο, ξίδι, αλεύρι, σκόρδο και δενδρολίβανο, την συναντάμε στα νησιά των Κυκλάδων και συνοδεύει τα τηγανητά ψάρια!

Τα πιο παλιά χρόνια  που δεν υπήρχαν ψυγεία, η συγκεκριμένη σάλτσα αποτελούσε  μέθοδο συντήρησης των ψαριών.

Υλικά

Γόπες 1-2 κιλά γόπες

Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Υλικά για την σάλτσα σαβόρι  – η σαβόρο –

Ελαιόλαδο 1½ φλυτζάνι

Σκόρδο 4 σκελίδες  ψιλοκομμένες

Δεντρολίβανο ξερό

Ξύδι 1 κρασοπότηρο

Αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια  – συνήθως γόπες –  .Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι. Τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε. Όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα ξεκινάμε τη διαδικασία για την σάλτσα σαβόρι η οποία έχει ως εξής… Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 1½ φλυτζάνι ελαιόλαδο, τέσσερις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, αλάτι, δεντρολίβανο ξερό και όταν ροδίσει το σκόρδο σβήνουμε με ένα κρασοπότηρο ξύδι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι για να χυλώσει. Ρίχνουμε την σάλτσα σαβόρι στα ψάρια. Όσο περισσότερο μένει το συγκεκριμένο φαγητό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close