fbpx

Γλυκιά κολοκυθόπιτα: Το γλυκό για τις Απόκριες από τον Μεσότοπο της Λέσβου

2.5K

Στον Μεσότοπο της Λέσβου οι Απόκριες λογίζονταν ανέκαθεν ως γεγονός μεγάλο. Μια χαρούμενη παρένθεση μέσα στο έτος, γεμάτη χρώματα, μουσικές, ήχους, στη διάρκεια της οποίας καταργούνται οι περιορισμοί, οι διακρίσεις και οι απαγορεύσεις και όλα επιτρέπονται! Τα «σισίτια», λογής λογής μεταμφιεσμένοι δηλαδή, τριγυρίζουν στο χωριό τραγουδώντας και γλεντώντας!

Οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις είναι καταρχήν οι περίφημοι Κουδουνάτοι!  Άντρες φορώντας τα κουδούνια των προβάτων σε όλο τους το σώμα και με το πρόσωπο μουτζουρωμένο τριγυρίζουν στους δρόμους κραδαίνοντας ένα ρόπαλο, την κουτσ’κούδα (φαλλικά σύμβολα).

Χορεύουν κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, τραγουδάνε άσεμνα τραγούδια αναπαριστώντας τις ανάλογες κινήσεις, μπαίνουν στα σπίτια και στα καφενεία πίνοντας και γλεντώντας. Πρόκειται ασφαλώς για έθιμο που έλκει την καταγωγή του από την αρχαιότητα και τα ξέϕρενα διονυσιακά έθιμα (εξ ου και τα φαλλικά σύμβολα και οι αναπαραστάσεις) και συμβολίζει την ανοιξιάτικη αναγέννηση της φύσης και την γονιμότητα.

Το “αντίπαλον” δέος των Κουδουνάτων είναι οι Τσολιάδες που περιδιάβαιναν στα στενά σοκάκια του χωριού τραγουδώντας ερωτικά τραγούδια, αλλά με σεμνό και ρομαντικό τρόπο, κάνοντας κόρτε στα κορίτσια του χωριού, τα οποία συνήθως ντύνονταν «βλάχες», με παραδοσιακές στολές δηλαδή.

 Το γλύκισμα που δεν λείπει από κανένα σπίτι στο Μεσότοπο τις Απόκριες είναι η γλυκιά κολοκυθόπιτα. Οι νοικοκυρές ανοίγουν φύλλο και φτιάχνουν μια πίτα, όπου στη γέμιση πρωταγωνιστεί η κολοκύθα με την προσθήκη λίγης μυζήθρας και αρωματίζεται με ξερό δυόσμο.

Σιρόπι δεν χρησιμοποιείται. Η κολοκυθόπιτα πασπαλίζεται με ζάχαρη και κανέλα και αποκτά ακόμα πιο τραγανή υφή εξωτερικά ενώ μέσα είναι πλούσια, μαλακή και με όση υγρασία χρειάζεται.

“Άντζελα Κοντού”

Συνταγή

Υλικά

Για το φύλλο:

Νερό 1 μεγάλη κούπα νερό

Ελαιόλαδο 1 κουταλιά

Αλάτι 1 πρέζα αλάτι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (400 -500 γραμ.)

Για τη γέμιση:

Κόκκινη κολοκύθα 1 κιλό

Ζάχαρη 1/2 κούπα

Δυόσμος ξερός 2 κουταλιές

​Μυζήθρα τριμμένη 1 χούφτα

Καλαμποκέλαιο 1 κούπα για το άλειμμα των φύλλων

Κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Πρώτα πρώτα φτιάχνουμε το ζυμάρι για το φύλλο μας. Ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας στην αρχή, ζυμώνοντας έπειτα, μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Την κάνουμε μια μπάλα και τη βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη σκεπάζοντάς την. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Βράζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει. Τη βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά και την  πατάμε και με τα χέρια να φύγει όλο το νερό που δεν το χρειαζόμαστε. Ανακατεύουμε την κολοκύθα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, τη ζάχαρη, τη μυζήθρα και το δυόσμο.

​Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα τέσσερα και ανοίγουμε τέσσερα φύλλα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψάκι και τοποθετούμε τα δύο φύλλα κάτω λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Στη συνέχεια στρώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα, αλλά και στην επιφάνεια.  Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια στους 180ο C.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Άντζελα Κοντού

https://ahungrybear.weebly.com/

https://www.facebook.com/otoposmasgr

Αφήστε μια απάντηση

Like
Close
O Topos Mas © Copyright 2021. All rights reserved.
Close